TEMPS DE DONES, DONES EN EL TEMPS: artistes visuals (instal·lacions)

Cabello i Carceller, qüestió de gènere

La parella d’artistes reflexionen a les seues obres, de caire multidisciplinar, sobre el cos, el feminisme i la identitat

Il·lustració del calendari corresponent al mes de les artistes de les instal·lacions. | ANA LÓPEZ RANILLA

Il·lustració del calendari corresponent al mes de les artistes de les instal·lacions. | ANA LÓPEZ RANILLA

HELENA CABELLO I ANA CARCELLER

Época: Actualitat

País: París / Madrid

El teòric queer Jack Halberstam va tractar la seua obra al seu llibre ‘L’art queer del fracàs’, publicat el 2011.

Mencions d’honor a Photoespaña, Premi a la creació artística de la Comunitat de Madrid, tenen obres al Reina Sofía, el MAcba y el Brooklyn Museum. Són algunes de les fites abastades per Helena Cabello i Ana Carceller, dos de les protagonistes del calendari ‘Temos de dones, dones en el temps’, editat per l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical del sindicat STES. En concret de l’apartat d’instal·lacions. Aquest duo artístic, conegut com Cabello/Carceller, està format per Helena Cabello (París, 1963) i Ana Carceller (Madrid, 1964).

Totes dos varen estudiar a universitats espanyoles, es varen dictorar a la Universitat de Vigo i van complementar la seua formació a l’estranger: Anglaterra i Estats Units. Multidisciplinars, la seua obra es basa sempre en els mitjans de comunicació (fotografia, vídeo, instal·lació...) i el que busquen amb ella és que els assistents experimentin, més que fixar-se en la representació.

La teoria feminista i la queer està molt present en tot el que fan. A les seues obres incorporen, a més, referències històriques, polítiques i de l’art contemporani. Hannah Arendt, Foucault, Sontag, Butler o Mbembe sçon alguns dels escritors i escritores en els que han inspirat la seua obra, en la que reflexionen sobre les polítiques del cos, el gènere i la identitat i qüestionen els relats convencionals. Dins d’aquesta línia, Cabello i Carceller s’han interessat per personatges històrics dissidents del gènere, com Eleno de Céspedes o Catalina de Erauso.

Suscríbete para seguir leyendo