L’escriptor del mes | Haruki Murakami

Haruki Murakami: el Japó i la cultura pop occidental

La Biblioteca Municipal d’Eivissa ret homenatge al narrador i traductor, reconegut internacionalment i guardonat en diverses ocasions

Exposició de llibres de l'autor Haruki Murakami a la Biblioteca de Can Ventosa.

Exposició de llibres de l'autor Haruki Murakami a la Biblioteca de Can Ventosa. / Biblioteca Municipal d'Eivissa.

Haruki Murakami (Kyoto, 1949) és el primer escriptor del mes de l’any 2024 a la Biblioteca Municipal d’Eivissa, on es pot trobar bona part de la seua obra. Precisament aquest 2023, Murakami ha rebut el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres per «la singularitat de la seua literatura, el seu abast universal i la seua capacitat per conciliar la tradició japonesa i el llegat de la cultura occidental». El 1978 va ser l’any en què va començar la seua activitat literària i al següent va publicar ‘Escolta la cançó del vent’, la seua primera novel·la. No obstant això, l’obra que li va donar fama internacional a Haruki Murakami va ser ‘Tòquio Blues’, de l’any 1987, de la qual se’n va fer una adaptació cinematogràfica.

La fama no li agradava mica i va decidir fugir i iniciar «un periple per diferents ciutats europees que el va portar a establir-se un temps als Estats Units. Dues tragèdies ocorregudes al Japó el van fer tornar al seu país natal: el terratrèmol de Kobe i els atemptats al metro de Tòquio», detalla l’escrit de l’Ajuntament d’Eivissa. «L’obra de Murakami és un món de realisme màgic amb una xarxa de referències comunes (els gats, la música de jazz, el sexe, etc.) La seua obra és un perfecte equilibri de l’exotisme japonès i la cultura pop occidental», recull el text.

Haruki Murakami: el Japó i la cultura pop | GALOREN.COM

Haruki Murakami / Galoren.com

Encara que l’autor és conegut principalment per les novel·les, també ha escrit obres de no-ficció com ‘De què parlo quan parlo de córrer’ o bé narracions sobre conflictes que han tingut lloc al Japó durant les darreres dècades, com ‘Després del terratrèmol’. Editorial Empúries ha publicat pràcticament tota la seua obra en català: ‘L’amant perillosa’, ‘Kafka a la platja’, ‘After Dark’, ‘La mort del comanador’ (1 i 2) o ‘Homes sense dones’. D’altra banda, Murakami ha traduït al japonès autors com Raymond Carver, Truman Capote, John Irving o J. D. Salinger.

El seu talent ha estat reconegut amb guardons com el Premi Noma (1982), el Premi Franz Kafka (2006) o el Premi Jerusalem (2009), entre altres.

Suscríbete para seguir leyendo