Síguenos en redes sociales:

Reportatge

Una nova acció solidària amb ànima eivissenca que navegarà fins a Grècia

L'Associació Ibiza Conciencia, a través de la seua plataforma SOS Refugiados Ibiza, prepara una nova campanya local que servirà per enviar al centre Verònica d'Atenes un nou carregament d'aliments, medicaments i productes per a nadons

Una nova acció solidària amb ànima eivissenca que navegarà fins a GrèciaIbiza Conciencia

Octavio Pertot sempre ha estat involucrat en diversos moviments socials estretament lligats a la lluita i reivindicació dels drets humans, però no va ser fins l'any 2016 que la seua associació va crear el moviment SOS Refugiados Ibiza. Un moviment a través del qual en major o menor mesura la plataforma intenta donar un cop de mà a totes aquelles persones que per un motiu o per un altre s'han vist obligades a abandonar els seus països d'origen per acabar convertint-se en ciutadans refugiats a l´interior d'Europa.

Quan pregunten a Pertot quin va ser el detonant que va fer que Ibiza Conciencia creàs aquest moviment, la resposta és ben clara: «Aylan. Veure aquell nen sirià boca avall en mig d´una platja de Turquia sense res ni ningú al seu voltant em va colpir, de fet, em va remoure per dins i també per fora, no em podia quedar de braços creuats, vaig sentir la necessitat d'aportar alguna cosa a aquell drama que feia temps que vivia a través dels mitjans. Era el moment de deixar de lluitar i posar-se a treballar», explica.

Pertot sap que la crisi humanitària que ara arriba a Europa fa temps que sacseja altres indrets: «els naufragis que patim dia rere dia al Mediterrani van començar al Mar Egeu. Refugiats n´hi ha hagut sempre», assegura.

Tot i que també té clar que l'enfocament mediàtic que ha rebut el conflicte sirià ha ajudat a crear consciència entre la societat eurepea. Ara, després de diverses accions enfocades a visibilitzar aquest problema SOS Refugiados Ibiza es prepara per portar endavant una campanya d'ajuda humanitària que anirà destinada íntegrament a Grècia, concretament al centre Verònica, situat a Atenes.

Aquest centre es dedica a dinamitzar la vida de totes aquelles persones que, després d'un llarg periple a la recerca de la supervivència, van acabar arribant a la ciutat d'Atenes, on malauradament no han trobat feina ni un lloc on poder viure. És per això que el centre ofereix cursos, tallers, servei de menjador, de dutxes i, fins i tot, medicaments a totes aquelles persones que els necessiten.

La propera campanya eivissenca se centrarà en aconseguir aliments de primera necessitat, medicaments i productes per a nadons que podran ser dipositats en diversos centres de salut i establiments adherits a la campanya. Pot semblar estrany que no s'inclogui la recollida de roba però Pertot explica que, sovint, la roba que els hi arriba no ho fa en les millors condicions i acaba entorpint la tasca de recollida i enviament de productes. «La situació a Grècia és molt complicada, és un país que, igual que el nostre, ha patit una greu crisi econòmica i al centre no només hi arriben ciutadans refugiats sinó els mateixos grecs», comenta el fundador de l'ONG. Ibiza Conciencia fa anys que col·labora amb el centre Victòria i ho fa per diversos motius. Un dels més importants és que el centre es compromet a treballar amb voluntaris espanyols, així com a repartir productes que arriben directament des d'Espanya.

«Coneixem el centre de primera mà, tenim diversos companys eivissencs que han viatjat fins a Atenes per col·laborar-hi. L'experiència sempre ha estat enriquidora i ens ha ajudat a veure i creure en el projecte. Sabem que tot hi arriba i que res es queda pel camí», explica Pertot. Per l'Associació Ibiza Conciencia és bàsic incidir en els jóvens de les illes. Saben que, per una banda són el futur i que per una altra, són les persones amb més força i idees per aportar al projecte. «Feim xerrades per diversos centres escolars on explicam tot el que feim però sobretot, miram de conscienciar a tots els alumnes amb els que ens trobam sobre el drama que pateixen milers de persones al costat de casa nostra. Aquest és l´objectiu de totes les nostres accions», comenta. Durant les properes setmanes veurà la llum un curtmetratge rodat amb boixos de les Pitiüses interpretant aquesta realitat.

Pulsa para ver más contenido para ti