Octavio Pertot sempre ha estat involucrat en diversos moviments socials estretament lligats a la lluita i reivindicació dels drets humans, però no va ser fins l'any 2016 que la seua associació va crear el moviment SOS Refugiados Ibiza. Un moviment a través del qual en major o menor mesura la plataforma intenta donar un cop de mà a totes aquelles persones que per un motiu o per un altre s'han vist obligades a abandonar els seus països d'origen per acabar convertint-se en ciutadans refugiats a l´interior d'Europa.

Quan pregunten a Pertot quin va ser el detonant que va fer que Ibiza Conciencia creàs aquest moviment, la resposta és ben clara: «Aylan. Veure aquell nen sirià boca avall en mig d´una platja de Turquia sense res ni ningú al seu voltant em va colpir, de fet, em va remoure per dins i també per fora, no em podia quedar de braços creuats, vaig sentir la necessitat d'aportar alguna cosa a aquell drama que feia temps que vivia a través dels mitjans. Era el moment de deixar de lluitar i posar-se a treballar», explica.

Pertot sap que la crisi humanitària que ara arriba a Europa fa temps que sacseja altres indrets: «els naufragis que patim dia rere dia al Mediterrani van començar al Mar Egeu. Refugiats n´hi ha hagut sempre», assegura.

Tot i que també té clar que l'enfocament mediàtic que ha rebut el conflicte sirià ha ajudat a crear consciència entre la societat eurepea. Ara, després de diverses accions enfocades a visibilitzar aquest problema SOS Refugiados Ibiza es prepara per portar endavant una campanya d'ajuda humanitària que anirà destinada íntegrament a Grècia, concretament al centre Verònica, situat a Atenes.

Aquest centre es dedica a dinamitzar la vida de totes aquelles persones que, després d'un llarg periple a la recerca de la supervivència, van acabar arribant a la ciutat d'Atenes, on malauradament no han trobat feina ni un lloc on poder viure. És per això que el centre ofereix cursos, tallers, servei de menjador, de dutxes i, fins i tot, medicaments a totes aquelles persones que els necessiten.

La propera campanya eivissenca se centrarà en aconseguir aliments de primera necessitat, medicaments i productes per a nadons que podran ser dipositats en diversos centres de salut i establiments adherits a la campanya. Pot semblar estrany que no s'inclogui la recollida de roba però Pertot explica que, sovint, la roba que els hi arriba no ho fa en les millors condicions i acaba entorpint la tasca de recollida i enviament de productes. «La situació a Grècia és molt complicada, és un país que, igual que el nostre, ha patit una greu crisi econòmica i al centre no només hi arriben ciutadans refugiats sinó els mateixos grecs», comenta el fundador de l'ONG. Ibiza Conciencia fa anys que col·labora amb el centre Victòria i ho fa per diversos motius. Un dels més importants és que el centre es compromet a treballar amb voluntaris espanyols, així com a repartir productes que arriben directament des d'Espanya.

«Coneixem el centre de primera mà, tenim diversos companys eivissencs que han viatjat fins a Atenes per col·laborar-hi. L'experiència sempre ha estat enriquidora i ens ha ajudat a veure i creure en el projecte. Sabem que tot hi arriba i que res es queda pel camí», explica Pertot. Per l'Associació Ibiza Conciencia és bàsic incidir en els jóvens de les illes. Saben que, per una banda són el futur i que per una altra, són les persones amb més força i idees per aportar al projecte. «Feim xerrades per diversos centres escolars on explicam tot el que feim però sobretot, miram de conscienciar a tots els alumnes amb els que ens trobam sobre el drama que pateixen milers de persones al costat de casa nostra. Aquest és l´objectiu de totes les nostres accions», comenta. Durant les properes setmanes veurà la llum un curtmetratge rodat amb boixos de les Pitiüses interpretant aquesta realitat.