Les dificultats en aquest moment són moltes. Ara, llavors hi ha canvis històrics, sempre n´hi ha. Què passarà? Déu dirà, ja ho veurem€ o ja ho veuran!"

Són paraules de resposta de Joan Marí Cardona a la pregunta d´un entrevistador de com veía la situació de la nostra cultura. La conversa es realitzà el novembre de 2001, ja greument malalt el canonge arxiver.

Aquestes reflexions d´un home lúcid i savi dibuixaven la realitat d´aquell moment i, àdhuc, albiraven la crua situació que s´apropava i que, ara, a les acaballes de 2012, declarat Any Joan Marí Cardona, ens envolta plenament. L´agreujen un complicadíssim cicle econòmic, i els estults esforços de les institucions que ens governen (unes per acció, altres per omissió) per fer desaparèixer la cultura pròpia i la llengua que la desenvolupa.

El 10è aniversari de la mort de don Joan no podia passar desapercebut. Als efectes, a inicis d´enguany l´Institut d´Estudis Eivissencs planificà tota una sèrie d´activitats, les quals hem anat desenvolupant, amb major o menor encert. Unes, amb singularitat; altres, en col·laboració de les institucions pitiüses. En aquestos moments, farem un breu repàs de les que s´han dut a terme. Un esplèndid logotip (Camins d´història) dissenyat per Josep Marí ha encapçalat totes les activitats. A Diario de Ibiza s´han anat publicant les reedicions de 30 articles ja apareguts al mateix diari, en referència a les festivitats i a les parròquies d´Eivissa i Formentera. El número 51 de la revista Eivissa s´ha dedicat a Joan Marí Cardona i Marià Villangómez. A l´Auditori de Santa Eulària, retransmeses per IB3, es dedicaren les Mencions Sant Jordi al canonge Batlès.

Bartomeu Ribes (text) i Bart Torres (il·lustracions) elaboraren una auca dedicada a don Joan. En col·laboració amb el Consell d´Eivissa, l´Ajuntament d´Eivissa, l´Ajuntament de Sant Antoni de Portmany i el Consell de Formentera, se li dedicà una exposició a Sant Rafel, lloc del seu naixement, conveniada amb els seus familiars, i de caràcter itinerant. A Sant Miquel, es realitzà una excursió històrico-literària, lligant l´obra de Joan Marí Cardona i Marià Villangómez. De la mateixa manera, el Consell d´Eivissa edità un segell commemoratiu de l´historiador i publicà un llibret sobre ell titulat Joan Marí Cardona, Medalla d´Or del Consell Insular d´Eivissa i Formentera. Edició ampliada (1995-2002), de J.A. Ribas i F. Cirer.

I així com el 18 de gener, aniversari de la seua mort, publicàrem un text commemoratiu, ens correspon en aquest moment, ja als darrers dies de 2012, fer la cloenda de l´Any Joan Marí Cardona. Ben segur que si don Joan fes balanç del que ha suposat aquest 2012 en matèria de llengua, cultura i país, ho faria amb elegància i dignitat, però amb nervi i fermesa. En tot, recordaria de bell nou que hi ha canvis històrics i, per tant, esperança. I aquesta ens mou. No restarem indiferents a les imposicions centralistes, interferències competencials autonòmiques, atemptats brutals antiestatutaris, reduccions a situacions lingüístiques residuals, desenteniments de llengua pròpia així com a humiliacions i divisions forçades per raó de llengua. Aquestes passes enrere ens poden portar a una pèrdua quasi definitiva de les nostres senyes identitàries. La fidelitat a l´exemple i missatge de Joan Marí Cardona ens obliga a lluitar amb totes les nostres forces per tal de no arribar a aquesta situació.

Marià Serra Planells

President de l´IEE

Eivissa, desembre de 2012