Raimon Torres, Adrián Díaz i Melania García són tres dels venedors més jóvens del Mercat ecològic, local i d´artesania de Sant Josep, que des del 17 de juny es celebra cada dissabte, de 9 a 13 hores, al carrer principal del poble. Els tres es guanyen la vida amb les mans a la terra, però de manera diferent: Raimon i Adrián són agricultors i Melania elabora sabons, cremes i tònics amb plantes d´Eivissa i altres productes com ara vi i aigua de mar. Per als tres la seua professió no és només un mitjà per pagar factures, sinó que es tracta d´una forma de vida. Cap dels tres s´imagina tancat en una oficina o vivint en una ciutat lluny d´un hort i de la mar.

Darrere de les hortalisses de Raimon i de Díaz i dels productes cosmètics de Melania hi ha una història que han volgut explicar en aquest reportatge per al Mola. A la parada de Raimon, de 32 anys i de Sant Antoni, hi ha pebrera i albergínia blanca, patata, un dels seus productes estrella, i alls eivissencs, entre altres productes. A la seua finca de Buscastell, a Sant Antoni, que va heretar dels seus avis, té plantades 40 varietats de plantes i arbres fruitals.Tot i que el seu projecte personal, ´Tierra de Ibiza´, el va emprendre el passat 18 de gener, assegura que des que té tres anys té contacte amb l´agricultura gràcies als seus avis de Buscastell. Encara que li agradava el treball a la terra, no es va plantejar dedicar-s´hi professionalment fins que es va cansar del seu anterior ofici de cambrer.De cambrer a agricultor

«Com estava molt cremat del sector serveis vaig decidir canviar radicalment de vida: encara que ser agricultor és dur, em semblava un ofici més tranquil i beneficiós per a la salut», explica aquest jove. Quan li pregunten per al seu dia a dia, aquest portmanyí respon amb una rialla: «És una bogeria! Em despert molt d´hora de matí i vaig a la finca. A vegades hi ha tantes coses a fer que no sé per on començar, però m´ho pas genial. Treballar per a mi mateix i fer el que vull i m´agrada és un plaer», explica, satisfet, Torres.

Abans de convertir-se en agricultor, va rebre l´ajuda, assessorament i informació d´un amic seu biòleg especialitzat en l´agricultura ecològica. Per això, va decidir cultivar un hort ecològic amb l´objectiu d´obtenir «productes agrícoles de màxima qualitat sense cap tipus de producte químic sintètic», descriu a la seua pàgina professional de Facebook ´Tierra de Ibiza´.

De fet, encara està pendent de l´autorització del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (Cbpae), òrgan creat el 1994 encarregat de la certificació dels productes agroalimentaris ecològics a Balears. «Ja som dins del procés. He de passar algunes inspeccions i realitzar més tràmits, però si tot va bé aconseguiré la certificació l´any que ve. La burocràcia té els seus terminis», bromeja Raimon. A més, a aquest agricultor li interessa recuperar les varietats tradicionals de l´illa. Per això, s´ha entrevistat amb pagesos de diferents punts d´Eivissa amb l´objectiu de recuperar-les. La que més li està costant recuperar és la del meló eriçó. «M´encantaria sembrar aquest tipus de meló, però és molt difícil aconseguir-ne les llavors», lamenta Raimon.

De Tenerife a Eivissa

Però aquest jove està de sort. A pocs metres de la seua parada es troba Adrián, agricultor i assessor del Grup d´Acció Local de Leader. Precisament el passat 11 de juliol va participar en la presentació d´una campanya per donar a conèixer i promoure el meló eriçó, del qual han aconseguit algunes llavors, encara que Adrián confirma que és difícil aconseguir-les. Però al mercat de Sant Josep aquest jove de 28 anys nascut a San Miguel de Geneto, Tenerife, hi va per vendre els aliments que ell sembra amb el seu amic i soci de S´hortgànic, Àxel Sanmartí, en una finca de Santa Gertrudis.

A la taula té tomates de penjar, algunes amb trencs per culpa de les fortes pluges caigudes entre el 8 i 9 d´agost. Aquest jove de Tenerifeva estudiar Enginyeria Tècnica Agrícola, però quan li preguntes per la seua professió respon que és agricultor. Assegura que la seua formació l´ajuda molt durant el seu dia a dia, com ser conscient que el sòl de la seua finca té molt menys fòsfor. «Això afecta en el rendiment de la plantació i s´ha de tenir en compte», explica l´expert, que insisteix que no es pot quedar a la teoria, és a dir, s´ha de tocar la terra, sentir-la, per aconseguir una bona collita. Tot i així, també li apassiona la investigació, per la qual cosa no li sap greu tancar-se en una habitació abans o després de treballar la terra.

Sabons fets amb vi

La que també depèn de la terra per elaborar els seus cosmètics i sabons és Melania. Aquesta jove de 29 anys nascuda a Sant Antoni explica que va començar a fer sabons i cremes a causa de la sensibilitat de la seua pell. I d´aquesta necessitat va decidir emprendre la seua marca i projecte, ´Burbujas de Ibiza´, juntament amb la seua parella, Samuel Mata.

Els ingredients dels seus productes són d´origen ecològic i local i no tenen conservants, colorants, ni fragàncies artificials.Per tant, la seua principal matèria primera són les plantes. A la primavera i a l´estiu recol·lecten la majoria d´elles perquè és quan tenen «la màxima concentració d´essència»: tomaní, frígola, herba sana. No agafa romaní fins a l´hivern. Amb aquestes espècies fa sabons de tomaní i llorer i en té d´altres amb vi ecològic de Can Rich, d´argila i sal eivissenca i de camamilla.

Per a les seues cremes també utilitzen oli de l´illa i per als tònics, aigua de mar. Tots els productes els elabora al seu taller de ses Païsses i compten amb garantia sanitària. «És un treball artesanal i no produeix residus per al medi ambient», explica Melania. De fet, tots els envasos són de vidre, no n´hi ha cap de plàstic.