Tribuna

Dones grans, valentes i visibles

Ana Juan Torres

Ana Juan Torres

Antònia, Anita, Pilar, Maria, Rita... són alguns dels noms de la quinzena de dones que aquest diumenge varen rebre l'Homenatge a les Dones Grans, que Espai Dones de Formentera ha recuperat després de tres anys cancel·lat per mor la pandèmia. Són dones representatives d'una generació que, amb la seva tasca gairebé anònima i moltes vegades amagada per una societat masclista, ha set essencial per al desenvolupament de la nostra illa. Són dones homenatjades que protagonitzen la darrera generació de la que en el seu dia es va conèixer com "s'illa de ses dones". Així s'anomenava Formentera quan els homes havien d'emigrar a buscar feina i elles es quedaven al càrrec de les llars. En aquells temps tan durs i amb tan pocs recursos, a més de fer-se càrrec dels fills, elles també varen cultivar el camp, varen cuidar el bestiar i varen portar l'economia de la llar. Elles varen ser fonamentals per formar la Formentera que avui coneixem i elles també són l'exemple en el qual moltes dones de l'illa ens emmirallam.

Precisament, aquestes generacions de dones són les protagonistes del projecte que va resultar guanyador l'any passat de la primera beca d'investigació d'Igualtat que concedeix el Consell de Formentera. Des de l'àrea d'Igualtat teníem molt clar que havíem d'avançar en la investigació i el coneixement científic de la importància de la dona en la societat formentera. El projecte 'El valor dels treballs invisibles de les dones a la Formentera del segle XX. Referents de pràctiques per la sostenibilitat de la vida', de les investigadores Mònica Grau Sarabia i Stella Mally, ja ha començat la seva tasca de recerca i amb ella podrem donar més visibilitat i reconèixer les nostres dones. Formentera estava en deute amb elles i avui 8 de març és necessari reforçar la seva figura.

La societat espanyola avança en igualtat i en els drets de les dones. Els governs progressistes abanderen les polítiques públiques i des del Consell de Formentera continuam amb el compromís d'avançar en la consolidació de la igualtat. Començam el segon pla d'igualtat de Formentera, un pla que ens hem marcat l'objectiu que sigui participatiu, plural, inclusiu i que compti amb la implicació de la ciutadania, perquè tenim clar que la igualtat és una peça clau de la nostra societat, present i futura.

Tenim molt clar el camí que hem de seguir per avançar en la igualtat, i aquest camí passa per continuar fent polítiques públiques que ens ajudin a erradicar la violència masclista de la nostra societat i que facin callar les veus radicals que ens volen fer retrocedir en drets. Agafam el relleu, la força i el valor de les nostres dones grans i deim a tots aquells que intenten atacar els nostres drets que no ho aconseguiran. Mai.

Ana Juan | Presidenta i consellera d’Igualtat del Consell de Formentera

Suscríbete para seguir leyendo