Avui, 8 de març, hi ha convocada un vaga feminista: laboral, estudiantil, de consum i de cures. És una proposta oberta en què tothom pot trobar una forma per participar-hi. La convocatòria prové del moviment feminista organitzat, i ha deixat ben clar que tot i treballar cada dia, demà també, per a la inclusió en l'agenda política de les seves reivindicacions, cap organització política podrà capitalitzar amb fins partidis-tes la seva llarga lluita.

Gent per Formentera, profundament respectuosa amb aquesta voluntat, fa públic el seu suport a les motivacions de la convocatòria, la qual, estam segures que tornarà a ser un èxit i una mobilització exemplar per aconseguir així una de les seves pretensions més importants: visibilitzar que si nosaltres param, es para el món.

Gent per Formentera, des del nostre espai d'acció política, es compromet a treballar decididament per combatre les violències masclistes, per visibilitzar i reconèixer el valor i la dignitat del treball domèstic i de cures, el qual ha de ser assumit amb coresponsabilitat a les cases i per l'administració, peça clau en el desenvolupament dels drets de les persones dependents.

Hem de combatre la discriminació i precarietat laboral que afecta de forma més sagnant les dones. Unes dones que hem d'exercir en total llibertat el control sobre els nostres cossos i desitjos, i rebre una adequada educació afectivosexual lliure d'estereotips de gènere que condicionin o amputin de cap manera les nostres potencialitats com a éssers humans pel fet de néixer dones.

Totes aquestes vindicacions de justícia social es tradueixen en mesures concretes en documents com el recent Pla d'Igualtat per a l'illa de Formentera. Les polítiques dissenyades des de la perspectiva de gènere incideixen sobre la societat, la transformen perquè aquesta sigui més justa i igualitària.

Avui és un dia per reconèixer la constància i tenacitat del moviment de dones, prendre consciència col·lectiva del que hem hagut de lluitar per aconseguir cadascun dels drets que actualment exercim, i recordar, sobretot, que els drets, una vegada aconseguits, cal defensar-los.

No és casualitat que enfront dels avenços indubtables aconseguits i les lleis valentes que els desenvolupen, sorgeixin fortes reaccions patriarcals. Actituds reaccionàries que pretenen desacreditar el moviment feminista, i d'altres de més subtils, que relativitzen i dilueixen tant el potencial transformador de les pretensions feministes, que les traeixen.

Després d'avui, vendrà el nou de març -i futurs vuits de març-, i així com ens precedeix una llarga genealogia de lluita, aquesta escola col·lectiva d'igualtat, que entén la diversitat com una riquesa, ens habilita per reconèixer si una política concreta combat la desigualtat entre homes i dones o la perpetua.

Els que difamen el significat del 8 de març, pretenen allunyar-nos, dividir-nos, prendre'ns la possibilitat d'aprendre i compartir juntes, evitar que es difongui, en aquesta quarta onada, entre les joves, la capacitat analítica i crítica, que ens permet ser conscients del poder de baixar el braços per canviar el món.