Viatge al passat de les dones del camp d’Eivissa

La companyia de teatre Pedro Cañestro representa ‘Dones de la sal’ al Club al segon esdeveniment d’Idò!

Redacció

L’auditori del Club Diario es va convertir ahir en una màquina del temps de la mà de les actrius i actors de la companyia de teatre Pedro Cañestro. Representaren l’obra ‘Dones de la sal’, l’adaptació que Bernat Joan ha fet del llibre homònim escrit per Esperança Marí i on recull 26 testimonis de dones del pla de ses Salines, la zona de Sant Jordi i Sant Francesc, nascudes entre 1925 i 1938. Entre el públic, dones grans es varen retrobar emocionades amb la seva infància i la seva joventut en una Eivissa molt diferent de l’actual, on la misèria i el treball extenuant lligat a les tasques del camp marcaven la vida de les famílies. Dones que no van poder estudiar malgrat que era el seu desig; que des de molt petites cuidaven les ovelles sense roba d’abrigar, que passaven fam, fred i tota mena de calamitats; que van veure com la guerra i la duríssima postguerra desbarataven els seus modests somnis i aspiracions. Que feien de tot, però no podien decidir res, en paraules d’Esperança Marí, entestada a recollir la seva memòria i les seves vivències perquè no s’esvaeixin amb elles, perquè les generacions actuals sapiguin com va ser la vida de les nostres àvies, i valorin com ha canviat la vida des de llavors.

L’obra recorre la profunda transformació que ha experimentat el dia a dia de les dones eivissenques del camp des dels anys trenta del segle XX fins que el desenvolupament del turisme porta prosperitat, però alhora s’enduu costums, tradicions, idiosincràsia, i canvia per complet la societat i les maneres de relacionar-se. La urbanització massiva i la construcció d’infraestructures com l’aeroport, que afecta especialment aquestes dones, canvien completament l’illa, ja per sempre.

La representació de ‘Dones de la sal’, ahir a la tarda, va ser el segon esdeveniment del projecte Idò! pel foment de la llengua i la cultura pròpia de les illes que impulsa Diario de Ibiza amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Abans que les actrius dirigides per Àngels Martínez pugessin a l’escenari, la guanyadora del primer concurs de microrelats d’Idò! de la categoria infantil-juvenil, Ana Vázquez, va llegir la seva obra davant el públic.

Ana Vázquez llegeix el seu relat premiat

Ana Vázquez llegeix el seu relat premiat / Toni Escobar