Què és això de casar-se amb una mateixa?

Ho vaig emprar com a metàfora, el que realment vull dir és que la gent s'ha de conèixer i valorar-se.

No ho feim?

Hi ha gent que sí, és clar. Començ el llibre parlant de parelles, de dependència emocional i de ruptures. Per la meua experiència professional he vist que ve molta gent a la consulta que ho ha deixat amb la seua parella i se sent molt perduda. L'arrel de tot això és l'autoestima. Hi ha circumstàncies que te la poden baixar, però també hi ha les creences heretades de la família i de la societat, ens feim un autoconcepte erroni i perdem la nostra identitat, el valor de naltros mateixos.

Seguim sense gestionar bé les relacions.

Sí, les emocions en general. Per això vaig escriure el llibre. Ens costa molt la gestió d'emocions. Depresssions, ansietat, frustracions, dependències...

I sabem demanar ajuda quan veim que això és un problema?

De vegades el que costa és reconèixer-ho i acceptar-ho. Portes una temporada a una zona de confort en la que no et trobes bé però allò es converteix en normalitat. Has de fer un canvi i no tota la gent té eines per fer-lo. Pensen «em passa això, però com ho faig? Necessit ajuda».

Tenc un amic que diu que si se li diu zona de confort és per algun motiu...

Si hi estàs bé: Gaudeix-la. Però si a la zona de confort estàs malament i no surts per por el que has de fer és atrevir-te, tirar-te a la piscina. I si prens una mala decisió, doncs tornes a prendre'n una altra.

Escriure el llibre va ser sortir de la teua zona de confort?

Va ser una il·lusió. Va ser un gran esforç, però ho vaig fer amb molta emoció i moltes ganes.

Algun pacient l'ha llegit?

Sí, i els comentaris són positius. Un pacient em va dir que havia de recomanar-lo a tots els qui venien a la consulta, que és un complement: consulta i llibre.

Per què el vares escriure?

Doncs perquè pensava que podia aportar el meu granet i ajudar gent que no està en el seu millor moment. Tenia tants pacients que venien per aquests motius a la consulta que vaig pensar que ho havia de fer. Hi ha molta gent amb manca d'autotestima.

Realment es pot treballar l'autoestima, revertir-la?

Sí, però com més consolidada estigui aquesta baixa autoestima, com més arrelades estiguin aquestes creences que tenim sobre naltros mateixos, més difícil és. De vegades l'edat és un hàndicap perquè implica que està més arrelat tot, però depèn molt de la persona. He tengut persones molt grans amb ganes de fer el canvi i de seguida l'han fet. Depèn molt de com d'arrelada estigui la imatge que t'has fet de tu mateix en funció a com s'han comportat amb tu i de la percepció que has tengut.

Com s'arriba a una baixa autoestima? És intrínsec de la persona o depèn de l'entorn?

L'autoestima no és estable, al llarg de la vida puja i baixa. Fluctua amb els elements externs, per això has de tenir-la sempre forta, per intentar que no te canvïi en funció del que passi. El teu valor ha de ser sempre el mateix, però les circumstàncies no ajuden.

Tu que coniexes el funcionament de l'autoestima i vols ajudar, en algun moment l'has tengut baixa?

Sí. En un moment de la meua vida em vaig sentir molt perduda i, per diferents circumstàncies, vaig treballar molt sobre això. Puc dir, des del punt de vista personal, que l'autoestima es pot guanyar.

Quines coses canvien en una persona quan treballa la seua autoestima?

Moltes! Et relaciones de forma diferent. Quan tens més seguretat canvies la forma de relacionar-te en tots els àmbits: familiar, personal, laboral... És una dinàmica. Si tens una imatge desfavorida de tu mateix et comportaràs d'una forma i canviar aquesta imatge farà que te comportis diferent i que la gent te vegi diferent.

O sigui, comporta't com una reina i et tractaran com una reina?

Exacte! Bona frase. Jo dic molt una altra: No veim les coses com són sinò com sóm.

Hi ha gent que té molta autoestima en un àmbit i molt baixa en uns altres.

Sí, depèn de l'àmbit te pots sentir millor o pitjor. L'autoestima també s'ha d'entrenar. Hi ha àmbits en els que et trobes molt bé i en altres no. Aquí entren en joc la intel·ligència emocional i altres. Hi ha diferents intel·ligències, que és, a l'engròs, la capacitat d'adaptació.

La intel·ligència emocional es treballa més ara?

Es nota que li estam donant més importància. Ens centram més en l'aspecte emocional i es treballen més les capacitats de solució de problemes, de comunicació... A més de psicòloga sóc mestra i veig que amb els boixos això també es treballa més ara. Les emocions, el diàleg, la frustració, la comunicació, la feina en equip... I sí, es veu un canvi. Ara tot això també es considera salut.

Les xarxes socials ajuden a l'autoestima?

Aquest crec que serà el meu següent llibre! No ens afavoreixen. Les xarxes socials tenen un component molt superficial, feim veure un món feliç on tot és perfecte. Sembla que ho fas tot perquè t'acceptin. És com una màscara d'un mateix, et desconnectes de tu i cada cop que tractes de mostrar-te en comptes de pujar, l'autoestima baixa.

Les màscares es mengen la persona?

Sí, ara sembla que hem de ser feliços tota l'estonai la felicitat al cent per cent és impossible, no existeix. Hem d'aparentar. Si no ets feliç ja està tothom dient-te que has de ser positiu. T'has de permetre plorar, forçar la màquina no és bo perquè ens autoenganyem. No es pot aparentar tota l'estona. Si has de plorar o quedar-te a casa tirat, t'ho has de permetre.

En veure el títol del teu llibre vaig recordar un capítol de 'Sex and the city' on Carrie Bradshaw diu que se casa amb ella mateixa.

El títol se'm va acudir a un hotel, sortint d'un event. I quan vaig tenir el llibre escrit vaig veure que hi ha persones que se casen amb elles mateixes, una cosa més d'ego. I el sentit que té aquesta expressió en el meu llibre no té res a veure, és una metàfora de que t'has de valorar.

Algú pot tenir molt ego i baixa autoestima?

Sí, i de fet, la gent que de vegades es tan ego el que té és una inseguretat. No accepta el que li diuen els altres, la seua raó és absoluta