El passat dilluns 30 de novembre, Rezero va presentar la Guia cap a una menstruació residu zero, un estudi pioner a Europa i realitzat gràcies a la col·laboració de la conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern balear.

Arran de les opinions publicades posteriorment al Diario de Ibiza i al Diario de Mallorca qüestionant el sentit de l'informe, volem aclarir tant a la periodista com a l'opinió pública, el perquè d'una guia que parla de la menstruació i, en concret, de la possibilitat d'una menstruació residu zero.

Primerament, i segons dades de l'estudi, tenir una menstruació residu zero és una tendència que va a l'alça, especialment entre la població més jove, la més activa i independent. Manifestar doncs que els productes menstruals reutilitzables són un pas enrere per a la dona és simplement una incorrecció que no està a l'alçada de l'actualitat. Avui dia, els productes menstruals reutilitzables són simplement una opció més, realista, viable i amb molt futur.

El que sí que és cert és el fet que, tot i existir la tendència, el mercat està dominat per la lògica d'un sol ús, la qual cosa desemboca en un profund desconeixement pel que envolta la menstruació i els productes menstruals reutilitzables. Si fóssim capaços de superar el relat publicitari establert, ens qüestionaríem més sovint què és el que posam en contacte amb el nostre cos i ens adonaríem de la necessitat de consumir de manera més conscient.

Superar el desconeixement només es pot fer amb informació, formació i facilitant l'accés a totes les opcions possibles, entre elles els productes reutilitzables. Només així les dones / persones menstruants podran fer una veritable elecció lliure.

La Guia per a una menstruació sense residus visibilitza les opcions que hi ha al mercat i ofereix dades sobre els impactes en la salut, el medi ambient i l'economia per tal que les persones que en són usuàries puguin escollir lliurement, de la mateixa manera com es pot escollir si anar a la feina en cotxe o amb transport públic.

Aquesta informació en cap cas pot «atemptar contra la llibertat, la independència i el desenvolupament humà i professional de les dones», com afirma l'article, més aviat al contrari. Cap persona lliure i intel·ligent hauria de permetre estar desinformada.

Per altra banda, la guia s'engloba dins la campanya Nou Període on es busca reduir els residus, la promoció i normalització de l'ús de productes reutilitzables i, a més, la sensibilització de la ciutadania per promoure canvis normatius en aquest àmbit.

En l'àmbit de Balears, Rezero va aconseguir introduir un articulat específic a la Llei de Residus i Sols Contaminats sobre el foment dels productes d'higiene reutilitzable i ara toca fer pressió perquè es desenvolupin accions, instruments i es posin recursos per part de l'administració perquè sigui així.

El text no és molt ambiciós, però té el valor que és l'únic text normatiu en l'àmbit estatal que inclou aquests elements reutilitzables més enllà de qüestions d'etiquetatge. En aquest sentit, ens hem de felicitar de ser la primera comunitat a fer passes endavant.