Amb motiu de la celebració del dia de Medi Ambient Internacional, Amics de la Terra, vol recordar i fer unes propostes perquè la nova normalitat tingui com base i pilars fonamentals: la justícia social, climàtica, ambiental i la cura del territori i de les persones.

El sistema actual ens ha fet viure com si no existissin límits i condicionants, però la realitat s'encarrega de desmuntar els falses mites i llegendes que ho sacrifiquen absolutament tot en pro del benefici econòmic. Calen actuacions urgents per ajudar a reduir les desigualtats, aturar les inèrcies destructives, decréixer en l'ús de recursos, atendre l'emergència climàtica, canviar els patrons actuals de producció, consum i desplaçaments, i desmercantilitzar la vida; i tot això no ho podem fer si no tenim cura del medi ambient que ens dóna la vida.

En aquest sentit, i més en un dia com és el dia Mundial del Medi Ambient tenim una sèrie de propostes en diferents àmbits que ens haurien d'ajudar a construir un nou model que tingui com pilar a les persones vivint en harmonia amb el medi ambient.

Potenciar el sector renovable local, proporcionant llocs de treball i energia neta a preus assequibles per a habitatges, calefacció, transports i negocis. En aquest sentit, les institucions han de facilitar mesures per duplicar el ritme de desplegament d'energies renovables i aconseguir que a Eivissa i Formentera passem a produir més energia neta de fonts renovables. Tenim objectius marcats per la llei de Canvi Climàtic de Balears però estam encara lluny i hem de donar passes endavant.

-Potenciar l'aïllament, l'eficiència energètica i rehabilitació d'edificis i construccions. Es necessita un pla i un impuls per reconvertir el sector de la construcció. Un esquema d'aquest tipus reduiria la despesa energètica i posaria fi a la pobresa i a la misèria de les cases fredes en hivern i calentes a l'estiu.

-Repensem i comencem a impulsar sistemes de recollida d'aigua de pluja pels mesos que ens falta i així sumar una altra mesura d'impacte positiu per les nostres cases i pel medi ambient.

-Fer un pla per potenciar i donar a conèixer la producció alimentaria local. Si en contra de potenciar la destrucció del territori amb noves construccions i infraestructures, apostéssim per potenciar i incentivar la producció agrària local, respectuosa amb el medi ambient, així com augmentar la cobertura d'arbres tradicionals comestibles, es podria tornar a crear un teixit de producció i transformació local que ens podria acostumar de nou a la dieta mediterrània, baixa en excessos de carns i productes industrials llunyans; a la vegada crearíem i regeneraríem el camp i la natura on la vida i biodiversitat haurien de ser els pilars.

-El transport públic ha de convertir-se en el mètode ideal per desplaçar-se. Perquè això passi, el transport públic ha de constituir una alternativa de veritat al cotxe. Per això, s'ha d'invertir en opcions de transport públic menys contaminants i barates, alhora que es faciliti la circulació de la gent en bici o a peu, sobre tots dins els centres urbans.

Les comunitats podem obtenir resultats històrics quan treballem junts amb un objectiu comú; i la trista crisi sanitària ens ho ha demostrat. Ara mateix, i més que mai necessitem adoptar plans d'acció conjunts per posar el planeta, les persones i el clima davant de les agendes polítiques. Necessitem que els nostres polítics posin el futur del planeta en primer lloc, donant suport públicament a aquestes i altres solucions que ens portin a evitar l'emergència climàtica i ambiental.

Hem de sumar, repensar, buscar i escoltar aquestes alternatives, no ho podem deixar per més tard.