Formentera és un destí diferent i preuat. Perquè així continuï essent, cal mantenir l'equilibri entre sostenibilitat i explotació turística. Cal regular aquesta darrera per garantir la primera, potenciar la qualitat davant la quantitat alhora que generar benestar per al conjunt de la societat formenterera.

Apostar per un creixement sense regulació, amb l'ampliació de vies i infraestructures per a absorbir un major nombre de visitants, aniria en perjudici dels elements que identifiquen Formentera i la diferencien d'altres destins.

Aquesta homogeneïtzació no sols causaria una pèrdua de la qualitat ambiental i de vida dels seus residents, també desvirtuarà la imatge de l'illa i generarà saturació així com l'augment exponencial de la contaminació terrestre i marina, l'esgotament de recursos i la fi del fràgil equilibri entre desenvolupament turístic i conservació de l'entorn.

Des de fa anys, els esforços del poble de Formentera han anat orientats en un altre sentit: el de garantir la pervivència d'un model d'illa tranquil·la, acollidora i curosa amb el medi ambient, la cultura i la tradició.

Mesures com la prohibició dels party boats i la circulació de quads a zones especialment sensibles, el control dels fondejos sobre posidònia, l'establiment de rutes verdes, la regulació de circulació de vehicles a la zona des Cap de Barbaria o la construcció de la futura xarxa museística de l'illa, són exemples d'aquest treball en favor d'una illa més sostenible.

En aquest sentit, l'aplicació de la Llei per la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l'illa de Formentera, aprovada el passat 29 de gener al Parlament de les Illes Balears amb el suport de tots els grups de la cambra, permetrà establir la regulació de l'entrada de vehicles a l'illa, un important pas per donar continuïtat al model d'illa pel que les formentereres i els formenterers han optat.

Cal recordar que aquest projecte neix fruit del consens social i polític que al 2014 va traslladar al Consell de Formentera la voluntat de regular l'entrada de vehicles a l'illa per a evitar la saturació de la xarxa viària que es pateix en temporada alta.

Aquest 2019 Formentera n'assumeix les competències i es començarà a implementar des d'aquest mateix estiu un cop els seus paràmetres d'aplicació hagin estat validats pel Consell d'Entitats.

Es dona veu així a la voluntat ciutadana de l'illa, que a partir d'ara disposa d'una eina de cabal importància per intervenir en l'afluència de vehicles i assegurar un futur més sostenible.

Amb el vistiplau a la llei s'inicia un nou repte, l'aplicació d'aquesta. Es tracta de garantir que aquells que vinguin a Formentera disposin d'un canal de tramitació òptim per gestionar la seva estada a l'illa en cas de voler venir amb vehicle, així com informació sobre l'import de la taxa, l'acreditació necessària i també sobre les alternatives que s'ofereixen per venir a Formentera sense vehicle.

En aquest sentit, la regulació d'entrada de vehicles anirà acompanyada de l'aplicació del Pla de Mobilitat Sostenible, un pla que preveu l'impuls de la mobilitat a peu, en bicicleta, en vehicle elèctric i en transport públic. En aquest darrer terme, es preveu la posada en marxa de la nova contracta de servei de transport públic, cosa que significarà un augment de freqüències i línies, facilitant els desplaçaments tant dels residents com d'aquells que visiten l'illa.

Estem, doncs, davant l'oportunitat de fer de Formentera una illa pionera en l'aplicació de polítiques que cerquen un desenvolupament sostingut on es tenen en compte factors que combinen el creixement econòmic i la cura del medi ambient, una oferta que segueixi atraient un turisme compromès amb l'entorn de l'illa i que fomenti alhora el benestar dels qui hi resideixen durant tot l'any.