Any 2017, tota la Mediterrània està ocupada per perills que intenten destruir la posidònia? Tota? No! Una illa poblada per irreductibles eivissencs resisteix ara i sempre a l'invasor.

Perdoneu que facin aquesta broma a compte del gal Asterix, però no puc evitar pensar-hi quan faig memòria sobre la lluita que ha mantingut aquesta illa en temes com, per exemple, les prospeccions petrolieres que amenaçaven el nostre mar.

Molts d'anys abans, el 5 de juny de 1973 es va celebrar la conferència d'Estocolm, una de les fites mundials en la sensibilització dels Estats envers el medi ambient. I amb la data d'aquesta efemèride, l'ONU va suggerir poc després als seus estats membres la declaració del Dia Mundial del Medi Ambient. Una jornada que, com tots els 'dies mundials', roman un poc fossilitzat, esperant el moment que no sigui necessari celebrar-lo. Tot i això, m'agradaria destacar que entre els seus encomiables objectius destaca «motivar a les persones perquè es converteixin en agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu»? I tots sabem que tant Asterix com una bona part dels habitants d'aquesta illa, gaudim d'un excel·lent sentit de la justícia i l'equitat!

Precisament, a Eivissa, al voltant de la Posidònia han cristal·litzat totes les nostres preocupacions i anhels sobre el medi ambient. Les instal·lacions portuàries, el fondeig massiu i incontrolat, la mala qualitat dels efluents de les depuradores, el canvi climàtic i un seguit d'organismes invasors són negres ombres que sobrevolen les nostres praderies. Però, nosaltres, irreductibles, no ens resignem: col·lectivament anem guanyant el pols i recuperem, poc a poc, posicions al voltant de la nostra illa.

Aquesta lluita, amics, no està perduda. Desenes de voluntaris i conservacionistes reparteixen milers de díptics informatius als nostres navegants, mentrestant la Conselleria de Medi Ambient del Govern prepara el decret imprescindible que la protegirà, i augmenta els mitjans de control al mar. Els Ajuntaments preparen ordenacions de fondejos a les àrees que més pateixen i al Consell, mentrestant hem encarregat una diagnosi integral de totes les badies refugi d'Eivissa, de molta utilitat per properes ordenacions.

Aquest dilluns 5 de juny, precisament Dia Mundial del Medi Ambient, el govern es reunirà a Eivissa amb grups interessats amb la regulació de la protecció de la posidònia, dins el marc del procès participatiu de la redacció del decret, i els sol·licitarà ajuda per a les noves campanyes informatives. I a les 17 hores, a la nostra sala de Plens del Consell, ens presentaran públicament l'esborrany d'aquesta normativa.

Pels irreductibles eivissencs, de sang i cor, -sumat a les interessants activitats relacionades amb el medi ambient que organitza aquesta setmana l'associació de veïns de Jesús-, creiem podria ser un bon opció. Us hi esperem!