Un dels principals problemes que pateix l'educació a la nostra illa és la manca d'estabilitat de les plantilles, i el gran nombre d'interins entre el professorat. Darrerament, el tema ha tornat a estar d'actualitat per la preocupació que ha generat l'article 19.2 del projecte de llei de pressupostos per al 2017, que recollia que «la durada del contracte o del nomenament no podrà ser superior a tres anys, sense que puguin encadenar-se successius contractes o nomenaments amb la mateixa persona per un període superior a tres anys».

Què vol dir això? Que els docents interins no podran continuar fent feina perquè la llei limitaria a 3 anys la seva tasca. Afortunadament, sembla que el mateix Govern central s'ha autoesmenat, i també molts de grups polítics, així com sindicats, han presentat esmenes a aquest article que esperem que es modifiqui definitivament.

Però anem directament a la base del problema. A Balears quasi 4 de cada 10 docents són interins (l'última dada és del 38.5%). A Eivissa se supera el 40% i a Formentera supera el 50%. Aquestes dades són inadmissibles per a la nostra societat. Quines conseqüències té? La principal, la precarietat laboral. De fet, en aquests últims cinc anys no s'ha convocat cap plaça (fins enguany) i, en algunes especialitats, portem potser una dècada sense convocatòries de places noves.

Aquesta precarietat laboral suposa una incertesa per al funcionariat, que no pot planificar la seva vida, ni saber a quina illa estarà el curs vinent, ni planificar-se l'adquisició d'un habitatge, a més de les dificultats de trobar un lloguer, tal com estan les coses en algunes illes. A més, la inestabilitat en les plantilles provoca que els centres educatius tinguin dificultats per dur a terme projectes, o per dotar-los d'una continuïtat, al no tenir una plantilla consolidada.

En referència a les xifres d'enguany, la conselleria d'Educació va anunciar que hi hauria 450 places; finalment van sortir 257. No puc evitar anar a l'hemeroteca i veure com a mitjans del mes de gener es podia llegir a premsa «Educació oferirà 2.000 places fixes per a docents fins a 2019». Qui és responsable d'aquesta realitat?

Novament, ens trobem amb les restriccions que va marcar el ministre Montoro. El Govern de Rajoy va prometre reduir un 8% l'interinatge. Si són només paraules que s'emporta el vent, el temps ho dirà, però coneixent la facilitat que té el PP per incomplir les seues promeses, no sóc gaire optimista.

Si mirem les dades i la lletra petita de les convocatòries de places a les Balears, ens trobem coses molt curioses. Crida moltíssim l'atenció que a l'illa de Mallorca no es convoqui cap plaça per a mestres, i en el cas de Menorca, només siguin 8 places a educació infantil i 5 a primària. Això s'explica perquè la gent aprova a Menorca i Eivissa i després concursa cap a Mallorca, i per aquest motiu no queden vacants de plantilla en algunes especialitats. També ens crida molt l'atenció que per a l'Escola d'Idiomes només hagin tret 6 places d'alemany. Sembla que a tota la resta, també en aquest cos, hi ha moltíssima interinitat. I per últim i no menys important, més de la meitat de les places són de FP. Aixó és planificació?

L'altíssima interinitat que tenim a les nostres illes és responsabilitat dels qui ens han governat i no han fet la feina corresponent durant dècades. Per a pròximes convocatòries hi ha un clamor perquè siguin d'una forma planificada i diversificada en el temps.

I per últim, m'agradaria comentar la necessitat de canviar el model d'oposicions i de temaris. Ara com ara, el sistema d'accés a la funció pública està completament obsolet i, certament, no és la fórmula per tenir els millors docents a les nostres aules i comptar amb una escola de qualitat per a tothom.