El Consell al día

Presentació del llibre Recull de sonades d’Antoni Tur, Llucià, i del documental Sonadors, intèrprets de la tradició

Presentació del llibre Recull de sonades d’Antoni Tur, Llucià

Presentació del llibre Recull de sonades d’Antoni Tur, Llucià / DI

Aquest dissabte 18 de novembre a les 18 hores, el Centre Social i Esportiu de Santa Gertrudis acull la presentació del llibre Recull de sonades d’Antoni Tur, Llucià, i del documental Sonadors, intèrprets de la canço, un projecte que parteix de la voluntat d’en Toni Llucià de donar a l’Arxiu d’Imatge i So del Consell Insular d’Eivissa unes gravacions casolanes, de l’any 1982, dels repertoris de tres sonadors de referència a Eivissa: Toni Petit, Miquel Ferrer i Toni des Parrí.

En Llucià és un reconegut ballador i castanyoler vinculat a diverses colles de ball, particularment amb la Colla de Balansat i especialment amb la Colla de Santa Gertrudis, de la qual en va ser un dels promotors i fundadors i que enguany celebra els seus 40 anys d’història. Durant dècades s’ha dedicat a fomentar, transmetre i promocionar els nostres balls dins i fora de la nostra illa. Conscient de la necessitat de preservar una part del nostre patrimoni musical de tradició oral, es va decidir a contactar amb els tres sonadors de referència i emprendre les gravacions.

Una vegada dipositats els enregistraments a l’Arxiu d’Imatge i So la voluntat del Departament de Patrimoni del Consell Insular va ser la de posar a l’abast de tots els eivissencs aquest repertori musical. El resultat és aquesta publicació que recull la trajectòria personal de Toni Llucià, Toni Petit, Miquel Ferrer i Toni des Parrí, analitza les diferents tipologies sonades de tambor i flaüta, i explica la metodologia de transmissió d’aquesta manifestació musical.

El llibre s’acompanya de les gravacions originals, que han estat digitalitzades de nou, i del documental Sonadors, intèrprets de la tradició, dirigit per Enrique Villalonga. En ell es mostren les experiències dels sonadors actuals, hereus dels sonadors vells, que assimilaren els seus repertoris, que avui són els portadors de la tradició, i que a la vegada contribueixen a formar una nova generació de sonadors.