La idea era senzilla: posar en contacte tots els alumnes de l´Escola d´Adults d´Eivissa. Els dels diferents estudis. Els dels diferents cursos. Ser un punt de trobada per a tots ells. Per descobrir-se. Per saber què fa cadascun d´ells. Per llegir-se. Per veure´s. Així va néixer el bloc ´Trencadís´ (cepatrencadis.blogspot.com), un espai pel qual l´escola acaba de rebre un dels premis Espiral Edublogs, que enguany ha celebrat la seua desena edició.

Paqui Torres, alumna, va ser l´encarregada d´anar a recollir el premi a Madrid, en representació de tots els estudiants. La baldufa de plata que li varen entregar (corresponent al segon premi en la categoria de blocs d´alumnes majors de 16 anys) ja està a les instal·lacions de l´escola, a l´antiga Sa Bodega. En el viatge a Madrid la varen acompanyar dos dels professors, Anna Tur i Max Alcañiz. «Espiral, l´entitat organitzadora, és un col·lectiu interessat en la promoció i l´aplicació de les noves tecnologies de la informació i la comunicació a l´educació», expliquen els docents, que destaquen que els premis «valoren la importància i repercussió dels blocs com a eina didàctica en l´educació».

Poesia, vídeo, fotografies...

«El bloc ´Trencadís´ és l´espai virtual que comparteix l´alumnat del CEPA Pitiüses. Neix per fer visibles tres de les seues senyes d´identitat: la participació, la diversitat i la creativitat», comenten. «Aquest bloc pretén ser un espai on es recullen les millors produccions (textos escrits, imatges, vídeos, presentacions€) per mostrar-les, per compartir-les i per aprendre tots de tots», descriuen els professors.

«El centre està repartit en dos illes. És una manera de trobar-se», comenta, a l´escola, Paqui Torres, que explica que en cursos anteriors els alumnes estaven «més dispersos» i que aquest, gràcies a la bitàcora han pogut compartir «els esforços i la il·lusió» de treure el curs endavant. Torres assegura que el punt de trobada ha servit també per incrementar l´interés de la majoria dels estudiants pel que estaven fent i per descobrir tot el que tenien en comú persones tan diferents com les que decideixen continuar -o començar- la seua formació ja d´adults: «Cada persona és d´una manera, tots tenim molt a dir i tenim formes diferents de fer-ho. És enriquidor».

De fet, per això, per aquestes peces diferents que acaben formant un tot varen batiar l´espai com ´Trencadís´: «Tots naltros som trossets diferents que aportam les nostres diferències per a un objectiu comú». Torres explica que qui s´encarrega de decidir els continguts que es comparteixen al bloc són els professors. els estudiants entreguen els treballs (de creació literària, de fotografia, de vídeo, d´investigació...) i ells els van pujant. «Es preocupen de que hi hagi un ordre», apunta l´alumna, que destaca que la possibilitat de veure les seues feines de classe al bloc estimula els alumnes a millorar, a treure el millor d´ells mateixos.

La portaveu dels estudiants assegura que el bloc té moltes visites, al voltant de 8.000 en total i prop d´un centenar diàries, especialment durant el curs. Assegura que no pot dir quina de les entrades és la més visitada: «Totes tenen moltes visites».

L´objectiu per al curs que ve el tenen molt clar: «Seguir superant-nos i treballar amb moltes més ganes i molta més força». Creo que no serà complicat, ja que la Baldufa de Plata, que tenen ben a la vista, els serveix d´estímul. «Ens dóna energia», insisteix la portaveu dels estudiants, que explica que el premi és un reconeixement tant per a ells, com per als professors com per a l´ensenyament públic «tan maltractat en els darrers anys». A més, confia en que serveixi per esperonar i incentivar l´educació de les persones adultes que, com ella, han decidit recuperar els estudis.

Paqui explica que és alumna de Secundària. Té 55 anys i

explica que pertany a una generació en la que, per desgràcia, a Eivissa moltes dones abandonaven els estudis, per voluntat pròpia o animades per les seues famílies, per començar a treballar. De la feina va passar a la cura de la casa i els fills i ara que aquests ja estan «criats» va decidir tornar a l´escola. Assegura que, en el seu cas, es tracta d´un camí sense marxa enrere. Quan acabi la Secundària, continuarà. L´escola no només li serveix per formar-se. També per conèixer gent, per fer amics, per aprendre que els reptes es superen, per valorar-se encara més a ella mateixa, per divertir-se...

Paqui anima tothom a matricular-se. De qualsevol curs. Si algú sent curiositat, que es passi pel ´Trencadís´ a veure si se li posen les dents llargues.