En aquells moments també varen néixer dos associacions juvenils que ajudaren al triomf d´aquestos grups i aquí hem d´anotar el noms del Club Recreatiu Juvenil, fundat pel bisbat d´Ibiza, de la mà del capellà Joan Riera Bonet i que durant més d´un lustre fou presidit per l´entusiasta Joan Ribas Cuenca. El Club Recreatiu tenia la seu a un pis del carrer de Joan Planells, cantonada amb l´avinguda d´Espanya. També el Club Tanit va tenir els seus temps de glòria. Tenia el local en un baixos de l´avinguda d´Espanya, just davant de l´Hospital Provincial, el que és ara l´edifici del Consell d´Ibiza.

D´entre els grups que nasqueren en aquell moment destaquen Es Amics Grup, que es creà cap a l´any 1965 i que interpretaven els èxits del moment de la música lleugera en llengua anglesa com The Beatles, The Rolling Stones o Otis Reding. També interpretaven composicions pròpies, que en la seua majoria pertanyien a Xico Bufí; els altres components del grup, a més de Bufí, eren Víctor Juan, Quique Lorenzo, Antoni Matutes i Hèctor Tur.

Es Amics guanyaren el 1968 el I Festival de la Cançó Moderna que se celebrà durant les festes patronals de Vila, al baluard del Portal Nou. El festival era organitzat conjuntament per la Societat Tanit i pel Club Recreatiu Juvenil. A la final del concurs hi participaren també Los Diana, Es Trons, Los Dandys, los Simba i P.R.A.C.P. Group. Cada grup havia d´interpretar una cançó original pròpia i dues més del seu repertori. Es Amics presentaren la cançó ´Cantant al món´. Els segon i tercer classificat foren Los Diana i Es Trons Band, amb les cançons ´Nuestra luna´ i ´Tristes días´, respectivament. Fora de concurs actuà Isidor Marí, que interpretà diverses cançons del seu repertori, sempre en català.

D´aquest conjunt eivissenc, Es Amics, es recorda que va gravar un disc i que actuà en el Gran Price de Barcelona com a teloners dels famosos The Shadows. També actuà en un programa de TVE. Guanyaren també el I Festival del Molinar, a Palma, cosa que va fer que organitzassin una gira pels principals pobles de Mallorca.

El grup que aconseguí més fama fou tal vegada Los Diana. Aquest grup fou creat a final de l´any 1965 o a començament de 1966 i era format per Lluís Tito Zornoza, solista i guitarra rítmica; Joan Ferrer Costa, guitarra baixa; Josep Tur Ferrer, guitarra solista; Narcís Torres Riera, teclats, i Joan Torres Marí, bateria i harmònica.

Sembla que el nom Los Diana li fou posat per locutor de ràdio Jaume Ripoll, que quan preparaven la seua primera actuació en el local del Grup Tanit, els demanà quin nom tenien i ells confessaren que encara no en tenien, de nom. Jaume Ripoll els proposà aquell nom que acceptaren tot d´una i que aconseguí una llarga fama.

L´ànima del grup fou Joan Torres, que havia après a tocar la bateria i l´harmònica a un hospital de Madrid on va estar internat una llarga temporada. Tito Zornoza i Pepe Tur procedien de la rondalla La Afición, on havien après música de la mà del seu director Rafel Zornoza.

Els començaments de Los Diana foren els propis d´aquest tipus de grup, actuant en totes les ocasions que els convidaven. Algunes de les primeres actuacions foren en les gales juvenils que organitzava el Club Recreatiu Juvenil al saló de l´Escola d´Arts i Oficis; aquestos festivals acostumaven a començar amb una representació teatral del quadre escènic de l´entitat i l´actuació de diversos músics com Isidor i Joan i Los Diana.

El repertori de Los Diana era format per més de dues-centes cançons, la majoria de les quals eren èxits d´altres grups del moment com Los Brincos, Los Sírex, Los Gatos Negros, Los Mustang, The Beatles i Engelbert Humperdinck, a més de composicions pròpies, l´autor de les quals era Narcís Torres, que va fer també nombroses versions en català de cançons de The Beatles, com va ser el cas de la cançó ´Yellow Submarine´. Narcís Torres abandonà el conjunt quan passà a Mallorca per exercir de professor de filosofia.

Los Diana i els altres conjunts del moment actuaven a les diferents sales de música d´Ibiza, hotels i societats juvenils com el Club Tanit i el Club Recreatiu Juvenil. Durant dos estius també actuaren una vegada a la setmana a Can Rafal, Sant Francesc de Formentera. També actuaren diverses vegades al saló parroquial de Sant Ferran de ses Roques.

El 1968 gravaren el seu primer disc amb les cançons ´Sa fauç´, ´Aquella´, ´Minifalda´ i ´De papel´. El 1972 gravaren el segon i últim disc, amb una versió de la cançó ´Release me´, d´Elvis Presley i que abans també havien versionat Engelbert Humperdinck i Tom Jones.

Les obligacions militars i laborals dels seus components va fer que durant un temps també actuassin amb Los Diana Victorí Planells, Marià Ribas Fita o Nito Correu.

El grup finalitzà les seues actuacions l´any 1973, perquè els seus components s´havien de dedicar a altres ocupacions professionals. L´any 1974 encara es varen tornar a trobar per fer una actuació el dia de Sant Jaume en el Castell d´Ibiza, organitzada per la comissió de festes de l´Ajuntament d´Ibiza i que actuaren després de Mari Trini.

Al llarg de més d´un lustre actuaren Los Diana diàriament durant l´estiu a hotels amb un excel·lent resultat econòmic, cosa que els va permetre comprar, entre moltes altres coses, un Seat 124 per als desplaçaments del seu representant. Pensaren en muntar un local com a seu del conjunt i com a lloc on actuar per al públic. També el segell discogràfic Sonoplay el preparà una gira per diversos pobles costaners de Catalunya, cosa que no pogueren realitzar per ser algun dels components encara menor d´edat.Felip Cirer Costa