Temps de dones, dones en el temps: Directores i programadores de festivals, crítiques de cinema i distribuïdores

María José Cárceles, passió per la imatge

L’artista, que va començar estudiant Empresarials tot iq ue sabia que no li agradava, combina la fotografia amb l’audiovisual

María José Cárceles, en la il·lustració del calendari. | INÉS ÁVALOS VÍLCHEZ

María José Cárceles, en la il·lustració del calendari. | INÉS ÁVALOS VÍLCHEZ

Va estudiar Empresarials tot i que sabia que aquell no era el seu camí i més tard es va passar a una Formació Professional d’Audiovisuals, que era el que realment li agradava. Així va començar en el món de la imatge María José Cárceles, una de les protagonistes del mes de desembre del calendari ‘Temps de dones, dones en el temps’ (editat per l’Organització de Dones de la Confederació Intersindical del sindicat STES). Un mes dedicat a les dones que dirigeixen i programen festivals de cinema, que es dediquen a la distribució o a la crítica.

En realitat, segons ha explicat ella mateixa a algunes entrevistes, la imatge li agrada des de petita, una passió que va descobrir primer amb una càmera de fotos que li va regalar el seu pare i més tard amb una vídeo, obsequi del seu tio.

MARÍA JOSÉ CÁRCELES

Época: actualitat

País: Espanya

A més: Apassionada per la imatge, ha participat com a fotògrafa en nombroses exposicions i projectes. i ha rebut premis per les seues fotografies. 

Cárceles ha dirigit i produït ‘Párraga’, un documental sobre el pintor de Cartagena José María Párraga, i també ‘Una vida... un recuerdo’, un llargmetratge que es va estrenar l’any 1989. L’any 2008 es va estrenar la seua òpera prima com a directora, un curtmetatge titulat ‘Sentir’, una cinta escrita per Salud Monreal i en què es parla sobre drets humans i homofòbia.

Més enllà de la seua feina artística, en què també destaca com a fotògrafa, Cárceles s’ha dedicat des de 1979 a la comunicació en el cinema i ha dirigit el festival Miradas de Mujeres. Feminista confessa, ha denunciat en nombroses ocasions el «masclisme» que es viu encara a la indústria.

Suscríbete para seguir leyendo