Les llums apagades sempre abans de sortir al pati. Els ordinadors ni un segon més encesos del que és estrictament necessari. Evitar el màxim possible els plàstics. Menjar fruita. Recollir qualsevol brutor que es trobi a la natura. Són alguns dels comportaments que fa ja anys que intenta inculcar als seus alumnes l'institut Sa Colomina. Tot això li ha valgut el primer premi del concurs 'Centres educatius vers el desenvolupament sostenible', organitzat per la conselleria balear de Medi Ambient i Territori.

«Es tracta d'un reconeixement a la tasca feta al llarg d'anys a l'institut, encaminada a aconseguir un centre educatiu més respectuós amb el medi ambient, posant en marxa iniciatives al reciclatge de residus, a la utilització d'energies renovables i elements de baix consum, estalvi d'aigua, neteja del paisatge i sempre des de la conscienciació del nostre alumnat», explica el centre, que destaca la feina i la implicació de l'associació de famílies i alumnes en aquest projecte.

Un projecte de 2018

Un projecte de 2018

De fet, si no hagués set per l'agrupació de pares i mares no haurien pogut presentar-se als premis de la conselleria, ja que era indispensable que la proposta partís de fora del centre, explica Pepita Bonet, coordinadora mediambiental d'aquest institut de Vila, que destaca que el guardó és per la memòria del que varen fer durant el curs 2018-2019. «En aquells moments jo no era la coordinadora, sinó una altra professora, Neus, que ja està jubilada», aclareix la nova coordinadora.

La notícia els va agafar per sorpresa quan els va arribar a mitjans d'octubre. «Ens havien donat el primer premi! El global! De Balears!», comenta emocionada la coordinadora mediambiental del centre de Vila, que insisteix en que totes les accions que varen incloure a la memòria que varen enviar al concurs del Govern són accions en què porten anys treballant i que van convertint en rutines de tota la comunitat educativa amb l'objectiu de mirar pel medi ambient. «Ara, aquestes accions són moltes més que en el moment que recull el premi», explica Pepita, que recorda que ja fa uns anys que organitzen al centre el concurs Ecoaula, en què premien el grup que té més cura del medi ambient durant el curs. En alguna ocasió el premi va ser una sortida en caiac per la zona de Platja d'en Bossa.

En el concurs del Govern, però, afirma que el que es premia és la feina de tot el centre. La implicació de tota la comunitat educativa a l'hora de fer dels centres infraestructures el més sostenibles possible.

Sa Colomina va acompanyar la nota en què comunicava el premi amb una impactant imatge: una estrella de mar, al fons marí formada per milers de fotografies. «La foto original és de Xavier Mas», matitza la docent, que explica que la varen crear amb totes les fotografies que rebien dins de la campanya de la polsera verda. «La idea era que tothom que anàs a un entorn natural aprofitàs per netejar tota la brutor que trobàs. Que es fes una fotografia amb el que hagués trobat i que l'enviàs al centre», explica. Aviat varen començar a rebre imatges. No només d'alumnes i professors. També de les famílies. De veïns i coneguts. De gent que no coneixien. La rebuda d'aqueta iniciativa els va sorprendre. I amb totes les fotografies que els havien anat arribant varen fer aquest muntatge emprant, com a base, la fotografia de Mas. El centre disposa de plaques solars per a les dutxes del gimnàs, limitadors per a l'aigua de les aixetes, han après a reciclar amb la deixalleria mòbil i han fet visites per aprendre més sobre reciclatge i sostenibilitat, com a la planta de transferència. I durant anys, abans de l'arribada dels chromebooks a les aules, reutilitzaven els llibres. També han practicat patis silenciosos per descobrir la contaminació acústica.

Amb els 3.000 euros del premi seguiran treballant per tenir un centre més sostenible. Tenen la idea de canviar tot l'enllumenat de les classes, que ara és amb fluorescents, per leds, per reduir la despesa d'energia. I també, ara que per la Covid tenen el pati parcel·lat, volen augmentar els contenidors de reciclatge de les instal·lacions. Altres idees per als 3.000 euros són posar un tendal al pati, millorar la zona de pícnic així com l'espai natural que tenen al recint i on volen canviar algunes coses.