Per a Isabel Delgado i Jesús García, els populars Traspas y Torijano, el Nadal no és a finals de desembre sinò la segona setmana de maig. És quan fan més vida de família, quan es diverteixen, quan la seua casa del carrer Major de Dalt Vila bull d'activitat, quan més riures es senten, millor s'ho passen, la cuina no para, més visiten arriben... «Per a naltros, el Nadal és l'Eivissa Medieval», comenta el matrimoni, que confessa que trobarà molt a faltar la fira, cancel·lada enguany per la pandèmia del coronavirus. Però, com ja sospitaven els qui els coneixen, no s'han donat per vençuts. Fa falta molt més que una crisi sanitària mundial per evitar que els fundadors de l'Associació d'Amics d'Eivissa Medieval no viatgin a l'Edat Mitjana aquest cap de setmana, que es quan s'havia de celebrar el mercat.

I no només ells. Volen que tothom «d'Eivissa i del món sencer» celebri l'Eivissa Medieval. «Si ho han pogut fer els sevillans amb la Feria de Abril també ho podem fer naltros», comenten, lluint alguns dels molts vestits de l'Edat Mitjana que s'han anat cosint al llarg dels anys. Ells, expliquen, es vestiran tots els dies que s'hagués celebrat la fira (de divendres a diumenge) i conviden la resta a, almenys, fer-ho el divendres a la nit, que és quan ells organitzaven el gran banquet a la plaça de la Catedral, amb música i desfilada prèvies, i a compartir les fotografies i vídeos a les xarxes amb l'etiqueta #ibizamedievalvirtual.

Vídeos i fotos

Vídeos i fotos

Els vídeos (en horitzontal i de màxim d'un minut de durada) i les fotos es podran penjar entre les vuit de la tarda del divendres 8 de maig i la mateixa hora del dissabte 9 de maig, expliquen.

Els «més enginyosos», destaquen, seran els convidats d'honor del banquet medieval de la plaça de la Catedral en la propera edició de l'Eivissa Medieval. Un acte restringit, al que només es pot anar amb invitació. «Cada any la gent que passeja per la fira ens demana participar», explica Isabel. El magtrimoni insisteix en la paraula «enginy», ja que, repeteixen en diverses ocasions, no cal tenir luxosos i perfectes vestits per aconseguir un aspecte realment medieval. De fet, aquests dies la parella està pujant a les seues xarxes socials divertits vídeos on dona algunes claus per aconseguir-ho. «Naltros, aquella nit, no ens posarem cap dels vestits que tenim. Ens vestirem amb coses que tenim per casa», afirmen.

En un dels darrers, Jesús recorda com, en una de les primeres edicions de l'Eivissa Medieval, va convertir dos fundes de coixí que no empraven ja a casa en unes botes. Al vídeo es veu com s'embolica amb les fundes la part baixa de la cama i, després, dona un parell de voltes amb una corda abans de lligar-la. Els anfitrions d'aquest sopar donen moltes idees per posar-ho tot molt fàcil. «En el cas de les dones, quina no té un vestit llarg, una falda o una brusa o camisa de dormir que pugui emprar'», proposa Isabel abans de començar a enumerar tot el que es poden fer al cap per tenir un aspecte medieval: «Un turbant, una diadema com les que s'han portat tant aquest hivern, una corona de flors, una trena, teles diferents embolicades al voltant del cap...».

Un pareo d'un color sòlid, lligat per dos de les seues puntes, és «una capa perfecta» per als homes que, recorden, tenen la vestimenta medieval més senzilla del món posant-se unes malles, camisa amb un cinturó, aquesta capa, unes tires de cuiro passant per la front i les teles i cordes envoltant les cames. «Segurament les cames no es veuran», apunta Isabel, que recorda la importància de la posada en escena per a les fotografies o vídeos. «Les espelmes sempre ajuden a donar un toc més medieval», comenta. Igual que els plats i gots de fang. «Bé, depèn de l'aire que se li vulgui donar a la taula, el vidre donarà un aspecte més luxós»comenta Isabel, que també parla sobre el menjar: «Es pot preparar qualsevol cosa, però és veritat que alguna cosa amb ós sempre fa més medieval». «Tot suma punts», comenta Jesús, que recorda, amb sorna i rient, que a l'Edat Mitjana «la gent menjava amb les mans».

El menú

El menú

Ells, explica, hauran de reduir molt el menú del sopar, que acostumaven a servir per a desenes de persones, ja que enguany només estaran ells dos: «Segurament farem patates a la importància i un pollastre al forn».

La família confessa que trobaran a faltar l'animació d'aquests dies a Dalt Vila, els seus passeigs pels carrers plens de gent, però, sobretot, trobaran a faltar els seus fills i els seus nèts, molts dels quals, cada any, quan s'atraca l'Eivissa Medieval s'instal·len a casa seua, es vesteixen tots el dies i dinen i sopen tots junts. Per això, expliquen, la segona setmana de maig, des que es va començar a organitzar la fira, els sembla el autèntic Nadal. «A aquestes alçades de la setmana ja tendríem trets tots els vestits i preparat gairebé tot», comenten, amb certa pena.

I això tot i que quan arriba el diumenge, el darrer dia, estan «esgotats i destrossats». Aquesta, com la primera amb el sopar, està plena de rutines. El dinar amb la família, desmuntar tota la decoració, guardar els vestits i, a darrera hora, quan el mercat està ja més tranquil, un darrer passeig en família pels carrers de Dalt Vila. Això, de moment, no ho podran tenir, però sí un sopar medieval. Encara que sigui virtual.