Sant Agustí es prepara per acollir la segona edició del Mecal Air Eivissa, el festival internacional de curtmetratges a l'aire lliure que projectarà una cinquantena de films al jardí de Can Curt.

Després d'una primera edició on es va fregar el ple absolut a gairebé totes les sessions programades, el Mecal Air Eivissa se centra en repetir, com a mínim, la mateixa resposta per part del públic.

«És un autèntic privilegi poder organitzar el festival sota les estrelles que il·luminen les nits de Sant Agustí. Per a nosaltres és un indret únic tot i que sabem que estam una mica apartats de tot i de tothom», explica Pascual Fernández, creador i impulsor del certamen.

Fernández ha viscut durant més d'una dècada a Barcelona, on ha dedicat bona part del seu temps a nodrir-se de la vida cultural que desprèn la capital catalana. És dissenyador industrial, però sempre s'ha sentit més còmode treballant en l'àmbit de la cultura. A més, és un fanàtic de tota mena de festivals relacionats amb el cinema, com és el cas de l'In-edit, especialitzat en el cinema documental o el Mecal Barcelona, el pare del festival que ara arriba a l'illa per segona vegada.

«A Eivissa portam una petita mostra del festival que es porta a terme a Barcelona. A la ciutat condal es projecten uns 300 curts mentre que a Eivissa, en passam, més o menys, una selecció d'entre cinquanta i seixanta», explica l'organitzador.

El festival eivissenc, que arrancarà el proper dissabte 13 de juliol, comptarà amb set sessions dedicades a cinc gèneres diferents: la comèdia, el terror, els viatges, la publicitat i el documental.

Les projeccions es duran a terme durant les nits de dissabte de juliol i agost, excepte la nit del 20 de juliol, que ha quedat lliure de programació.

El 31 d'agost es tancarà aquesta segona edició amb la projecció dels millors curts que hauran passat pel festival.

«El Mecal Air Eivissa és un festival trencador i independent. És un festival alternatiu i de qualitat, que fuig del món comercial en què s'ha submergit Eivissa», comenta Fernández, que va decidir proposar als organitzadors de Barcelona portar el certamen a Eivissa després de veure que a Palma estava funcionant.

Ara, amb una exitosa primera edició sota el braç, i amb la segona ben encarrilada, Fernández i l'equip que fa possible el Mecal Air Eivissa, volen portar el festival una mica més enllà a través de nous formats.

«Les institucions que ens han donat suport, en especial l'Ajuntament de Sant Josep, estan molt satisfetes i a naltros ens encanta l'espai de Can Curt a Sant Agustí, però ens fa molta il·lusió treballar amb més formats. A Barcelona es fa el Mecal Roof Top, on es projecten curts a les terrasses dels edificis i, de moment, ja hem parlat amb algun hotel per mirar de poder projectar alguna de les sessions d'enguany en una de les seues terrasses», explica Fernández.

A cada projecció es poden arribar a visualitzar entre set i deu curtmetratges, en sessions que duren gairebé dues hores. Si preguntam quina és la resposta dels espectadors després d'haver estat més d'una hora veient pel·lícules, la resposta és ben clara: «Hi ha persones que ens han arribat a dir que la sessió se'ls hi ha fet curta! Treballam amb un format molt lleuger, capaç de trencar la idea preestablerta que tots tenim sobre el cinema i del que és gairebé impossible cansar-se'n.», comenta Pascual Fernández.

A poques setmanes de la sessió inaugural del festival, Fernández encara es troba immers en el període de selecció dels films que es veure enguany a Can Curt.

«Visionar tot el que ha passat per Barcelona i fer-ne una selecció és una feinada, però és important i necessari perquè no tenim el mateix públic a Eivissa que a Barcelona, ens hem d'adaptar a les necessitats de cada indret on treballam, i estic segur que, igual que l'any passat, haurà valgut la pena dedicar tantes hores al projecte», comenta.

Per a Pascual, el projecte de Mecal Air Eivissa va més enllà d'un format de festival anual. Per a ell és una excusa ideal per poder aportar a les Pitiüses noves dosis de cultura audiovisual.

Tant és així que, el passat mes de maig, van poder col·laborar amb el Formentera Film. «Estam molt contents d'haver pogut arribar a projectar un curt a Formentera. És un senyal que estam fent les coses correctament. Ens agrada veure com l'estam movent per les illes.».

Una de les sessions que va funcionar millor durant l'any passat va ser la que es va dedicar al format publicitari. «Es un format molt divertit perquè les peces són tan curtes que ens permeten projectar moltíssims anuncis de qualitat amb els que el públic gaudeix des del primer instant.», explica Fernández.

L'essència de Mecal passa per no desvetllar els curts que es projectaran. Els assistents només coneixen la temàtica que protagonitzarà la nit, però mai els títols dels curts ni els noms del seus directors. El factor sorpresa juga un paper molt important des del primer moment del festival. Crear expectació i curiositat és un dels motors de les nits dels dissabtes d'estiu a Sant Agustí.

Per altra banda, Mecal Air Eivissa és un festival que s'escapa dels grans formats on es convida els directors de les pel·lícules, es creen taules rodones o debats i col·loquis sobre el que s'ha pogut veure.

«Plantejam el festival en un format molt lúdic amb la voluntat de fer-lo apte per a tothom. El nostre objectiu és omplir el jardí de Can Curt a través d'un esdeveniment cultural i de qualitat.»

La cita amb el certamen és totalment gratuïta i comença a partir de les 10 de la nit. A més, els assistents podran menjar i beure a la barra que ofereix el festival.

Tot i que gairebé hi ha cent cadires disponibles per a cada sessió, des de l'organització es recomana ser puntual per assegurar la possibilitat de tenir un seient durant les nits de cinema a la fresca. «La cloenda de l'any passat ens va sobrepassar. No ens esperàvem rebre tantes persones. Hi havia gent asseguda a terra i a les escales, va ser una manera meravellosa de posar el punt i final al festival. Esperam repetir enguany, per a naltros seria tot un èxit tornar a veure tantes persones».

De moment no s'han plantejat l'opció de canviar de localització. tot i que reconeixen que, arribar a Sant Agustí, sovint és molt complicat per a totes aquelles persones que no tenen un vehicle propi amb que desplaçar-se per l'illa.