Ampolles de plàstic que són, en realitat, peixos que neden a les transparents aigües de Cala d'Hort. Aquest és el futur de l'illa si no tenim cura del nostre entorn. Els alumnes de l'escola Can Misses ho tenen clar. I així ho han mostrat a un dels treballs que han preparat per a l'exposició de la seua Setmana de la Llengua, que enguany ha celebrat la seua tretzena edició amb el lema 'L'Eivissa del futur'. Els que tenguin ganes encara poden visitar l'exposició, a l'entrada del centre. Allà podran veure robustes torres de defensa fetes amb plastilina, castanyoles i tambors de paper i cartolina, maquetes de l'illa, platges on cada banyista es preocupa de fer net el seu redol quan va a la platja...

«Són els propis alumnes els qui proposen els temes per a la Setmana de la Llengua», comenta Joana Ferrer, cap d'estudis del centre, que destaca també com s'impliquen els escolars en la planificació de les activitats. Enguany, apunta, els temes proposats eren «molt variats», però al final es varen decidir per 'L'Eivissa del futur'. Durant aquesta setmana, explica la mestra, els alumnes no només aprenen, sinò que, a més, es relacionen molt més entre ells, especialment entre nivells diferents. Els més petits i els més grans conviuen de forma més intensa que la resta del curs. De fet, aquest ha set l'objectiu del taller de cuina, en què els grossos han ajudat els més menuts a reinterpretar un plat tradicional de la cuina eivissenca: l'ensalada pagesa.

Per a l'exposició, els escolars s'havien de plantejar com volien que fos l'illa d'aquí uns anys. Precisament sobre això els va parlar, divendres, l'escriptora i periodisra Cristina Amanda Tur, una de les moltes convidades que han passat per l'escola durant la setmana. «Els vaig parlar dels efectes del canvi climàtic a la Mediterrània i em vaig centrar en la mar, en l'escalfament, les causes i, sobretot, el que veim els bussejadors», explica Tur, que confessa que va aconseguir no despistar-se gaire del tema tot i que un grupet d'alumnes, més apassionats per l'espai que per la mar, ho varen intentar. «Estaven molt interessats en parlar sobre marxar a viure a Mart i quan varen saber que era de l'Agrupació Astronòmica d'Eivissa varen intentar derivar la xerrada cap a quines possibilitats reals tenim de canviar de planeta», comenta, rient. Així, els alumnes varen aprendre que l'escalfament global torna blancs els coralls, que estan desapareguent els insectes, que les aus han canviat les seues migracions...

No ha estat l'única convidada que els ha parlat del medi ambient. També ho han fet Maria Antònia Cirer a les seues xerrades sobre biodiversitat; Amanda Cohen als tallers en què els va ensenyar a fer productes d'endreç sense químics; Jordi Serra, que els va explicar els usos tradicionals de l'aigua, a la ponència de Juan Calvo, 'L'aigua: el nostre futur', i als tallers que varen impartir Amics de la Terra ('Casa bona i casa dolenta' i 'El tresor de Posidó') i el Centre de Recuperació d'Espècies Marines (CREM) d'Eivissa.

Romanie, Pedro Asensio i Fernando Tristan els varen animar, als seus tallers, a treure els artistes que porten dins, destaca la cap d'estudis, que no s'atreveix a dir quina activitat de totes les que han omplert la setmana ha fet gaudir més els alumnes.

Això sí, com cada any, la protagonista ha estat la llengua, la literatura. Per això, bona part dels convidats han estat escriptors i contacones. La primera va ser Rocío Fraile, que els va contar històries seguint la tècnica del kamishibai japonès. Més tard va arribar la companyia Myotragus, que va portar als alumnes dels quatre primers cursos de Primària el relat 'El senyor dels contes' mentre que els contacones Àngels Martínez i Nel·lo varen fascinar els escolars més petits, els d'Infantil, amb les seues històries.

També varen parlar amb els alumnes, que havien llegit els seus llibres, Joan Amorós, autor de 'Quin giro!, i Sílvia Torres i Antoni Marí Tirurit, escriptora i il·lustrador de 'Sa pagesa i ses gallines'. Els plats forts, però, varen ser les escriptores Muntsa Mimó i Ruth Tormo, per a les que els estudiants havien preparat un munt de preguntes sobre elles i els seus llibres, unes trobades celebrades divendres iq ue varen precedir a la gran festa celebrada dissabte, que va omplir el pati de l'escola de rialles, colors, circ i música.