Carrer de la sindicalista Margalida Roig 'Llogat'

Anna Ribas Marí. Sant Agustí.

Un sol carrer amb nom de dona, un. Quants carrers té Sant Jordi? Un centenar? I el municipi de Sant Josep, quants en deu tenir? Un milenar, mil cinc-cents? No sembla una barrabassada… i un sol carrer amb nom de dona.

Carrer de la Sindicalista Margalida Roig ‘Llogat’. Es va començar a pensar de canviar el nom dels carrers Montblanc i Camèlies l’any 2019. El canvi es va produir l’any 2020. I és ara, tres anys després, que fa nosa. Curiós.

L’argument és feble, ara mateix: el nom nou dona molts de mals de cap als residents. Els degué ser empipador un parell de mesos, allà pel 2020, però ara?

I la iniciativa de retirar el nom del carrer ve d’un partit autoritari, ultranacionalista, d’ultradreta. Quina coincidència. No s’ha de ser molt espavilat per veure que el que resulta molest, no als residents, sinó al partit de la iniciativa, és que el carrer tengui nom de dona, per una banda, i que aquesta dona fos sindicalista i lluités pels drets dels treballadors, per l’altra. Una dona culta que va néixer l’any 1908: sabíeu que la seva majora -sí, la seva àvia-, ja sabia llegir i escriure?

Si ella no es mereix donar nom a un carrer, i una via principal, no s’ho mereix ningú.