Aigua. Aigua neta. Aigua bruta. Aigua dolça. Aigua salada. Aigua dessalada. Aigua depurada. Malbaratament d'aigua. Cicle integral de l'aigua. Tempesta d'aigua. No hi ha manera de treure'n l'aigua clara.

Bondat. Qualitat de fer el bé i procurar ser bona persona. La bondat no està de moda i hi ha una certa competició a veure qui és més dolent. Aquests dies de Nadal, la representació de la bondat és el Bon Jesús, el minyonet nascut a l'establia entre el bou i la mula. Més en general i des d'un punt de vista laic, la bondat podria correspondre's amb la fraternitat, el valor més oblidat dels tres valors del lema de la Revolució francesa, quan varen tallar el coll a Lluís XVI, l'últim rei francès de la dinastia borbònica, i a la seua dona, Maria Antonieta, al crit de "Liberté, egalité, fraternité".

Cultura. La cultura és l'aliment de l'esperit. Només la cultura ens pot ajudar a ser més una mica més que animalets, maquinetes o adoradors del vedell d'or. Només la cultura ens pot fer lliures. Pensament, ciència, literatura, pintura, escultura, música, teatre, cinema, dansa, etc. Llegir, llegir i llegir.

Ecotaxa. Impost sobre les estades turístiques. Eina molt important de gestió ambiental i turística que el Govern Balear aplica molt malament.

Gall. Animal de ploma que és el rei del galliner. El millor despertador. Gall pagès; gall pota blava del Prat; gall negre de Vilafranca. En aquestes dates passa dies complicats, per la seua implicació com a protagonista en algunes de les nostres millors festes.

Gamba. Criatura suprema de la creació. Animalet composat per dues parts: una cua per ser menjada i un cap per ser xuclat. Diuen que la segona operació està en risc per la acumulació de cadmi. Per altra banda, les gambes, com tots els animals amb clova calcària estan amenaçades per l'acidificació dels oceans provocada pel canvi climàtic.

Greta. El personatge de 2019 per a la revista Time és Greta Thunberg, una al·lota sueca de 16 anys que s'ha fet famosa per encapçalar el moviment dels joves contra el canvi climàtic. Greta és la nena que diu que el rei va despullat. Una prova de la rellevància del personatge i el fenomen que representa és la quantitat de cafres que la insulten a les xarxes socials o a la premsa.

Justícia. Un somni, un ideal i un deure.

Manada. Colla d'hòmens que surten amb l'objectiu de violar en grup a una dona, generalment molt jove i gravar la violació amb els telèfons mòbils per després poder-ne presumir amb els amics. La cultura de la manada és justificada i compresa per una part dels jutges, que troben que les al·lotes no es queixen prou, i per una part de la societat, que diu que la culpa és d'elles, per anar pel món soles a la nit, amb falda curta o escotades. Els pares que tenim filles i fills només aspiram a poder tractar-les igual a elles que a ells, sense haver-les d'avisar de res diferent del que avisam als seus germans i sense que quan vagin de festa hàgim de patir més ni prendre mesures addicionals.

Pasteres. Petites embarcacions amb les que persones molt pobres, amenaçades per la misèria i les guerres, fugen del Nord d'Àfrica buscant un futur a Europa. El 2019 han arribat diverses vegades a Eivissa.

Sentit comú. El menys comú dels sentits.

Spain. Spain is diferent, i així ens va...

Spexit. Moviment sorgit a Espanya a meitat de desembre del 2019 demanant trencar l'Acord de Schengen i sortir de la Unió Europea com a reacció a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras i la confirmació conseqüent com a eurodiputats de Carles Puigdemont, Toni Comín i aviat de Clara Ponsatí. Està per veure si va de debò o és la típica bravata espanyolista amb arrancada de cavall i aturada d'ase. Però si va de debò, les Illes Balears haurien de fer com Escòcia i demanar un referèndum per quedar-se a la Unió Europea, perquè per a una economia tant depenent dels mercats turístics europeus com les Illes seria un desastre sortir-ne.

Vergonya. Sentiment moral que porta a avaluar críticament i preventivament les pròpies accions i decisions per no fer coses que després faran posar vermell quan es revisin. Aplica sobretot a l'àmbit públic, perquè el pudor o vergonya en l'àmbit privat és una altra cosa. Abundància de bondat, sentit comú i vergonya és el meu desig per a tothom el 2020.

Vi. Líquid fonamental de la cultura mediterrània. Hi ha gent que en parlar de vi es refereix a Al-Sabini, un poeta eivissenc en llengua àrab que el s. XI va escriure un poema sobre el vi, després versionat per Marià Villangómez. Jo m'estim més referir-me a una eivissenca del s. XX, sa güela Catalina, sa meua padrina, que deia que menjar sobrassada, frita de polp o sofrit pagès amb aigua és molt dolent per a la salut. Jo sempre li he fet cas, en vida i ara. També avui, que fa just 20 anys que es va morir i demà que farà 112 anys que va néixer. Güela, no se si sa mamà i sa tia t'han pagat una missa, però com que a missa només beu mossènyer, demà en ser tots en taula brindarem per tu. Amb vi.

Molts anys i bons!

@joanribastur