Ja fa set anys que la comunitat eivissenca espera que l'escoleta de Can Nebot obri les seves portes. Després de tant de temps sembla que ara sí podrem veure boixes i boixos corrent per dins les seves aules.

Durant aquests anys només hem pogut observar les administracions de la nostra illa discutint «que si així, que si aixà..., que si tu, que si jo...» i finalment va ser el Parlament qui va decidir que la conselleria d'Educació es faria càrrec de la gestió d'aquesta escoleta. Celebrem la decisió presa pel Parlament el mes de maig passat i confiem que aquesta gestió comenci d'una manera certera des d'un primer moment.

És important que l'escoleta de Can Nebot no s'obri de qualsevol manera. Així que amb ànim col·laborador, volem intentar identificar alguns punts que per a nosaltres són importants a l'hora d'obrir aquest nou centre.

Donem per suposat que la conselleria d'Educació dotarà aquesta escoleta amb personal propi i suficient. Volem una gestió directa i no que aquesta escoleta es transformi en un experiment. La conselleria d'Educació des de fa molts anys gestiona escoletes de manera directa a Mallorca i a Menorca i cap d'elles ha estat licitada a una empresa privada. Tota la resta de centres que gestiona la conselleria, que es poden comptar a centenars, també són gestionats amb personal de la conselleria. Eivissa no vol ser una excepció i encara menys un experiment.

El Govern ha descentralitzat la gestió de les seves escoletes signant convenis d'encomana de gestió amb els ajuntaments corresponents. En el cas de Can Nebot, correspondria signar-lo amb l'Ajuntament de Sant Josep, que és qui coneix la realitat del seu municipi i la necessitat de les seves famílies.

Encomanar la gestió a l'Ajuntament de Sant Josep suposaria que aquest fixés el calendari i els horaris de funcionament d'aquest, així com quotes i bonificacions.

Què suposaria això? que la conselleria es faria càrrec de les despeses de l'escoleta i per altre una administració propera als infants, l'Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, gestionaria temes com horaris, gestió de bonificacions, quotes de l'escoleta, procés de matriculació, etc. D'aquesta forma es gestionaria com a la resta d'illes, on les escoletes de cada poble formen una única xarxa coordinant aspectes de funcionament que afecten a famílies i on les decisions es prenen en el mateix poble. En les encomanes de gestió, els costos els assumeix igualment el Govern.

L'Ajuntament de Sant Josep donaria un bon servei al seu poble si assumís l'encomana de gestió de Can Nebot, que d'aquesta manera s'afegiria realment a les altres dues escoletes municipals, EI. Es Vedranell i EI. Cala de Bou, sumant-se així als processos municipals i evitant que els infants i les seves famílies hagin d'estar sempre pendents de les decisions que es prenen des de Mallorca.

No pot ser que en un municipi petit amb tres escoletes les decisions que afecten a les famílies depenguin de diferents administracions.

L'encomana de gestió facilita que les famílies puguin resoldre les seves peticions o dificultats amb el seu ajuntament sense haver de dirigir-se ni al Consell d'Eivissa ni a Palma. Les famílies amb necessitats socials i/o econòmiques trobaran la mateixa resposta a qualsevol de les escoletes del municipi, les escoletes coordinaran horaris, s'unificaran els processos d'admissió, bonificacions... i així quedaria establerta una xarxa entre els tres centres 0-3.

Ja sabem què ens passa a Eivissa quan les decisions es prenen a Mallorca.

Confiem que l'Equip d'Atenció Primerenca d'Eivissa, que és qui ha de detectar, avaluar i donar suport als infants amb dificultats, compti amb l'increment de personal que correspon per poder atendre els infants i famílies de Can Nebot.

Han passat set mesos d'ençà que el Parlament acordà per unanimitat que la conselleria d'Educació obrís Can Nebot. Ja fa set anys i set mesos que l'escoleta està tancada. Haurem d'esperar gaire més? Posar en marxa una escoleta construïda és cosa de dos o tres mesos com a molt. Per què tanta lentitud?

Per què no es comença ja el procés de matriculació? Quant més hauran d'esperar les famílies per poder garantir el dret a l'educació dels seus infants?

Necessitem Can Nebot obert ja!

(*) Signen també aquest article Cati Ribas, de l'Assemblea 0-3 Mallorca, i Àngels Camps, del Col·lectiu 0-3 Menorca.