Ara que acaba el 2017 és bon moment per fer repàs de les coses que han passat a la nostra ciutat després d'un any de canvis importants. Un any en el que a més de destacar el que ha passat, el que ja es veu, també hem de parlar de les llavors que s'han posat i que hauran de començar a donar resultats una mica més endavant. La més important, sense dubte, la política decidida d'habitatge en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears per a la propera construcció de 206 vivendes que ajudaran a moltes famílies a aconseguir un habitatge a preu raonable en règim de lloguer.

També ha estat un any important en l'avanç dels drets d'aquells que menys tenen i és que ja tenim encarrilades les actuacions per iniciar la construcció de dues noves infraestructures a l'alçada del que mereix la ciutadania i del compromís adquirit de treballar, primer de tot, però les persones. Em refereixo al nou centre d'acollida del carrer de Vicent Serra i al centre de baixa exigència des Gorg, dues instal·lacions que donaran sostre a aquelles persones que no han tengut la sort de la majoria dels qui llegiu aquestes línies. La primera per a usuaris als que Benestar Social fa seguiment, que segueixen un itinerari per a la seva inclusió absoluta en la nostra societat; la segona per a aquells que no estan en el millor moment de la seva vida, que no volen seguir normes o comportaments 'normalitzats' però que tot i així mereixen, al manco, un refugi, un sostre, un menjar calent. Arribam tard. Aquestes infraestructures ja existeixen a la resta de les illes i per això no podem dubtar ni un minut més per impulsar-les.

Durant els darrers dotze mesos també hem donat passes importants en el que és per jo un dels principals objectius de ciutat: la mobilitat sostenible i amable. Al barri de s'Alamera és ja una realitat la gran zona per a vianants que es venia reclamant des de fa anys per la ciutadania; al port, en sintonia amb l'Autoritat Portuària de Balears, s'ha creat un fantàstic mirador a Dalt Vila i la zona patrimonial que a més hem dedicat a la memòria de Joan Tur Ramis, primer president de l'associació de veïns i comerciants del port i lluitador infatigable per un port de qualitat, amb més persones i menys cotxes. La reducció de vehicles al centre de la ciutat no és un caprici d'aquest govern ni meu personal, és una recomanació de la Unió Europea que en uns anys serà obligació i que ens parla de la necessitat de que les ciutats siguin espais on es camini més i on es faci servir menys el vehicle privat. Per això, enguany també s'ha fet l'esforç de crear més places d'aparcament als afores de la ciutat, concretament 400 a la zona des Gorg i 250 a Can Cantó. N'hi ha més en camí. Treballam amb Ports per fer un gran aparcament soterrat a l'entrada del port i amb el Consell per detectar necessitats de transport públic i afavorir l'ús de l'autobús. En breu obrirà les portes l'estació del CETIS i s'han provat línies noves per connectar els aparcaments dissuasius amb el centre de la ciutat.

No ens podem oblidar que el problema històric de l'emissari de Talamanca ha quedat superat enguany gràcies a la construcció d'un nou emissari més modern i ambientalment més correcte i que això s'ha fet en temps rècord després que el Govern de les Illes Balears declarés l'emergència de l'obra. Per a 2018 tenim un altre projecte important en el que caminam de la mà amb el Govern i el Consell, la rehabilitació del passeig de ses Figueretes. No només és important arreglar la seva pell, el paviment que fa anys que està en mal estat, sinó la renovació total de canonades per instal·lar xarxa separativa i evitar tot tipus de pèrdues o vessaments. Es tracta d'una obra que també servirà d'impuls per a la modernització i reconversió turística que està experimentat aquest barri tan important per a la ciutat. Per no allargar-me molt enumeraré només algunes actuacions que ens fan pensar que a la ciutat estam millor que fa un any: Consolidació del penya-segat de sa Penya gràcies a l'actuació de la Demarcació de Costes, inici del projecte de neteja i manteniment de les murades gràcies a la col·laboració de Fundatur; adjudicació dels projectes de la Casa de la Música i del Casal de la Igualtat, nou parc infantil de Plajta d'en Bossa i adjudicació de la gran zona infantil per a Can Misses.

També és moment de reconèixer que tot això es fa gràcies a un gran equip que tenc la sort que m'acompanya cada dia. Gràcies als socis de govern per tenir sempre al cap, com jo mateix, que la ciutat i les persones que l'habiten són el primer; i gràcies als treballadors i les treballadores municipals que tenim i que són una joia. I com no? Gràcies a tots i a totes per acompanyar-nos cada dia, per la crítica constructiva, per la implicació, per la preocupació i per les ganes de fer d'aquesta ciutat un lloc millor. Sentim el vostre alè i ens impulsa. Seguim. Bones festes i feliç 2018 per a tothom.