MONOGRÀFIC W.A. MOZART

Àries de concert i Simfonia 41, "Júpiter"

Soprano: Quiteria Muñoz

Orquestra: Acadèmia 1830

Direcció: José Ferreira Lobo

QUITERIA MUÑOZ, soprano

Neix a València, ciutat on finalitza els seus estudis de cant i piano, a més d'estudiar flauta i direcció coral al Conservatori Superior Joaquín Rodrigo amb Ana Luisa Chova i Husan Park. Forma part de l'Acadèmia Italiana de Belcanto Rodolfo Celletti a Martina Franca (Bari,Itàlia) on perfecciona els seus estudis amb el director d'orquestra Fabio Luisi i Antonio Greco, amb la soprano Lella Cuberli i amb la pianista repertorista Carmen Santoro. Va formar part durant dos anys del Centre de Perfeccionament per a Cantants del Teatre Palau de les Arts de València, on canta en diverses òperes com Le nozze di Figaro, Amelia al ballo o Dido & Eneas, dirigides entre d'altres per Plácido Domingo, Andrea Battistoni o Juan Luis Martinez, i amb directors d'escena com Ruggero Raimondi o Philipp Himmelmann. Ha cantat en nombrosos i prestigiosos grups com Accademia del Piacere, Amystis Cor de Cambra, Harmonia del Parnàs, Capella de Ministrers, Victoria Musicae, el grup barroc italià Abchordis Ensemble, Les Sacqueboutiers, Cappella Mediterranea, Euskal barrokensemble, Capella Real de Madrid, i sota la tutela de directors de la talla de Fabio Luisi, Plácido Domingo, Gustavo Gimeno, Juan Luis Martínez, Josep Pons, David Gálvez, Cristobal Soler, Leonardo García-Alarcón, Fahmi Alqhai i Eduardo López Banzo entre d'altres, actuant a auditoris i teatres de prestigi com el Teatre San Carlo de Nàpols, on debuta com a solista a la Segona simfonia de Mahler amb el director Fabio Luisi, el teatre La Faràndula de Sabadell cantant La flauta màgica de Mozart, l'Auditori Baluard de Pamplona, l'Auditori de Castelló, el Teatre Principal de Castelló, el Palau de la Música de València o el Palau de les Arts, on el gener del 2023 va fer el seu debut en aquest teatre amb l'òpera Jenufa de Janáček, sota la batuta de Gustavo Gimeno.

Guanyadora del Concurs Mina Lacambra a l'edició XVII i del premi atorgat pel públic al Festival de Música Della Vall d'Itria de Martina Franca (Itàlia), on va ser a més premiada i becada per l'organització Rotary International, debutant a rols com la primera dama de La flauta màgica de Mozart o L'incoronazione di Poppea de Monteverdi.

JOSÉ FERREIRA LOBO, director d’orquestra

La seva carrera va començar el 1979 amb la creació de la Camerata do Porto. El 1992 va fundar l'associació Norte Cultural i, dins aquesta, l'Orquestra do Norte, de la qual es convertir en el director i director artístic. La seva carrera internacional el va dur a exercir, com a director d’òpera i simfònic, a Espanya, Suïssa, França, Alemanya, el Regne Unit, els Països Baixos, Polònia, Romania, els Estats Units, Mèxic, Veneçuela, Colòmbia, el Brasil, Egipte, Sud-àfrica i Turquia, en col·laboració amb orquestres de prestigi com l’Orquestra de la Ràdio Holandesa, la Manchester Camerata, l’Orquestra Simfònica Gallega, l’Orquestra Filharmònica Artur Rubinstein de Lodz, l’Orquestra de Cambra de Neuchâtel, l`'Orquestra Simfònica de Varsòvia, l’Orquestra Simfònica de Zuric, l’Orquestra de la Televisió i la Ràdio de Pequín, l’Orquestra de l’Hermitage de Sant Petersburg i l’Orquestra Simfònica de Sanremo. Ha realitzat enregistraments de música contemporània per a la ràdio i la televisió portugueses i suïsses i és convidat regularment a prestigiosos festivals internacionals.

ORQUESTRA ACADÈMIA 1830

L'Orquestra Acadèmia 1830 és una formació instrumental flexible i variable de joves músics professionals de l'illa de primer nivell musical. La seva versatilitat li permet abordar des del gran repertori simfònic de Beethoven, amb el qual es va presentar per primera vegada en concert públic, a la tradició barroca i clàssica, el gran repertori romàntic, fins a la música del S. XX.

Acadèmia 1830 va fer el concert de presentació l'abril del 2011 a l'Auditori de CapdePera, amb un monogràfic d'obres de Beethoven, amb Andreu Riera com a solista convidat. En aquests anys s'ha consolidat com una agrupació de referència musical de l'illa, amb gran acceptació per part del públic i la crítica especialitzada. Ha actuat en els principals auditoris i sales de concerts i festivals de l'illa (Teatre Principal de Palma, Teatre de Santany, Auditori de Manacor, Castell de Bellver, Festival de Joventuts Musicals de Capdepera i Joventuts Musicals de Ciutadella, etc.).

Especialment elogiades varen ser les produccions de tangos d'Astor Piazzola i El amor brujo de Falla (2013), la Passió segons sant Joan de Bach (2014), la Gran Missa en do menor de Mozart amb el Markus Chor de Munic (Festival Música Mallorca 2014) o el Rèquiem de Mozart amb la Capella Davídica de Ciutadella (març de 2018).

Des del curs 2013/14 té una temporada estable de concerts en què interpreta les grans obres del repertori orquestral (simfonies de Haynd, Mozart, Beethoven). Ha col ·laborat amb grans figures del panorama internacional (Pierre Reach, Paul Badura Skoda, etc.), així com amb la majoria de solistes vocals i instrumentals de les illes (Andreu Riera, Enrique Bernaldo de Quirós, Oriol Palau, Juan José Pardo, Maia Planas, Antoni Lliteras, etc.). Col·labora amb les principals institucions culturals de les illes (Conservatori Superior de les Balears, Conservatori Professional de Mallorca, Capella Davídica de Ciutadella). L'orquestra ha participat també a les temporades d'òpera del Teatre Principal de Palma per a interpretar-hi les versions familiars, i ja hi ha programat La flauta màgica de Mozart (2013), Tosca de Puccini (2014) i El barber de Sevilla de Rossini (2015 i 2016). I la temporada de ballet del 2016 amb la versió de Don Quixot de Minkus.

Acadèmia 1830 és l’orquestra resident del Festival de Clàssica de l’Associació per als Concerts Simfònics.