Va aprendre a tocar la guitarra i cantar al mateix temps que aprenia a caminar i parlar. I amb només quatre anys ja s'havia convertit en una petita estrella local a Cotton plant, el poble d'Arkansas on havia nascut. Així presenta el calendari 'Temps de dones, dones en el temps' (editat per l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical del sindicat STES) Rosetta Tharpe, una de les protagonistes del mes de juliol, dedicat a les dones negres que revolucionaren la música. Més coneguda com Sister Rosetta Tharpe, es va fer popular als Estats Units durant els anys 30 i 40 «per la seua mescla única de lletres espirituals i acompanyament de rock and roll», explica el dossier que acompanya el calendari.

Aquest document detalla que els seus pares, que treballaven recollint cotó, ja cantaven, sobretot la seua mare, coneguda com Mamà Bell. Amb ells va aprendre i ja de ben petita parlaven d'ella com «la petita Rosetta Nubin, el miracle de la guitarra i el cant». «Girava pels festivals de gòspel d'Arkansas i actuava juntament amb la seua mare a les esglésies pentecostals que permitien dones. Feien un espectacle meitat sermó meitat música», detalla el dossier, que explica que l'any 34 la família es va trasladdar a Chicago, on Rosetta, de 19 anys, va conèixer el pastor Thomas Tharpe, amb el que es va casar. Precisament aquesta cerimònia va servir per comprovar la popularitat de Rosetta, que no s'esperava que milers de persones s'atracassin a l'església aquell dia per escoltar-la cantar.

Ja casada, «va començar a investigar en secret el jazz i el blues». Va ser un matrimoni curt: «Ella matenia una relació amb la cantant Marie Knight, però pel seu entorn religiós era impensable que aquest amor sortís de l'armari». Rosetta va marxar a viure a Nova York amb la seua mare i es va convertir en Sister Rosetta Tharpe. «Amb trenta anys va enregistrar 'Rock me', el primer tema de rock de la història, que va composar l'any 44 mentre Chuck Berry estava a la presó, Little richard encara era estudiant, Elvis i Dylan eran els seus fans i Johny Cash i Jerry Lee Lewis, els seus alumnes», continua el document, que recorda que la cantant va acompanyar Duke Ellington i va marxar de gira amb Marie Knight, amb qui havia enregistrat 'Up above my head'.

«Els nous seguidors pensaven que era massa religiosa i els antics la criticaven per treure el gòspel de l'església», es llegeix al dossier, que explica que per contentar-los va enregistrar 'Strange Things Happening Every Day', un disc tot d'espirituals que incloïa un tema que va ser el primer de gospel «en colar-se a les controladíssimes llistes d'èxits racials de la revista Bildboard».

A principis dels anys 50 es va casar amb Russell Morrison, el seu agent. 25.000 persones varen pagar per veure-la cantar a la cerimònia. L'any 64, amb 49 anys, varen contractar Rosetta per a la gira 'Folk, Blues and Gospel Caravan', amb què va oferir un concert a una estació de ferrocarril abandonada que es va veurea tot el país.

Afectada de diabetis, el seu estat va empitjorar durant una gira per Europa amb Muddy Waters. Va tornar als Estats Units, on li varen haver de tallar una cama. Va patir diversos atacs de cor fins que va morir amb 58 anys. «El seu funeral va ser petit. El seu gran amor, Marie Knight, va triar la roba amb què la varen enterrar. La seua tomba mai no va tenir làpida», conclou el dossier.