Sent només una adolescent, Marga d'Andurain va ser sotmesa, per la seua mare, a un exorcisme a la catedral de Baiona, on va néixer. La dona estava desesperada per la rebel·lia de la seua filla, una de les protagonistes del mes de novembre del calendari 'Temps de dones, dones en el temps', de l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical del sindicat STES.

Amb només 18 anys, va decidir descartar tots els pretendents que volia imposar-li la seua mare i es va casar amb un cosí llunyà, dotze anys més gran que ella, Pierre d'Andurain, amb qui, després d'una romàtica lluna de mel va marxar a Argentina a viure, explica el dossier que acompanya el calendari. Allà volien posar en marxa un negoci de criança de cavalls, amb què no van sobreviure més que dos anys. Van tornar a Baiona i poc després Marga, que ja tenia dos fills (Pio i Jacques) heretava una fortuna amb què va decidir obrir un saló de bellesa a El Caire, on va córrer el rumor que era una espia anglesa, ja que al seu establiment es relacionava amb les dones dels oficials britànics que vivien a Egipte. Allà, ella i el seu marit es varen fer passar per comtes, un títol que ningú no va qüestionar mai. Inquieta, tot i que la vida els anava bé, Marga va marxar de viatge a Palestina amb el cap del servei d'intel·ligència britànic, amb qui va tenir una intensa i breu relació, que va alimentar la seua llegenda com a espia. Van acabar el viatge a la mítica ciutat de Palmira, on va comprar un atrotinat hotel per convertir-lo en un establiment de luxe. Lluny de conformar-se, es va plantejar viatjar a La Meca. Com la cioutat estava prohibida als infidels, es va convertir a l'islam i es va casar amb un criador de camells per acompanyar-la. En arribar, però, les autoritats sospitaren de la seua conversió i la varen detenir, mantenint-la reclosa a l'harem del vicegobernador. La seua situació es va complicar amb la mort del seu marit. La varen acusar d'assassinat i condemnar a morir lapidada, un destí del que la va alliberar el cònsul francès. Volia reunir-se amb els seus fills i el seu exmarit, a Palmira, però no va poder fins passat un any, quan es va tornar a casar amb Pierre, un matrimoni que va durar poc, ja que ell va morir al cap d'uns mesos en estranyes circumstàncies.

Farta d'intentar descobrir l'assassí, va tornar amb un dels seus fills a París, ocupat pels nazis, on es va dedicar a traficar amb opi. Un cop acabada la guerra, en què va morir el seu fill Pio, es va mudar a la Costa Blava on la varen acusar de l'assassinat d'un nebot, però no es varen trobar proves. El seu darrer negoci va ser la compra-venda d'or del Congo, que desenvolupava a bord dun veler on va trobar la mort. Va ser assassinada al seu propi vaixell i el seu cos llançat a la mar.