Què significa indígena? On està Sibèria? Són dos de les preguntes que planteja respondre a classe, entre tots, la unitat didàctica del calendari 'Temps de dones, dones en el temps', editat per l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical del sindicat STES. Així comença el treball d'aula proposat per als alumnes de primer i segon de Secundària sobre les tres dones protagonistes del mes de juny, dedicat a les antropòlogues: Margaret Mead, Carmen Arnau Muro i Jacquetta Hawkes. Als més petits els recomana fer un puzle amb les cares de les tres, mentre que per als de Primària recomana dos exercicis: imaginar com devia ser la comunicació als pobles que estudiaven aquestes expertes, tractant de reproduir-la, i, a més, elaborar acròstics amb els seus noms i creant frases que tenguin a veure amb la seua feina.

Els alumnes de Batxillerat han llegir la biografia de Margaret Mead, donar un ull a la seua feina sobre els adolescents i comparar els dels Estats Units i Samoa. L'activitat per als adults és una mica més complicada, ja que requereix fer una visita a l'etnomuseu dels pobles indígenes creat per Carmen Arnau i respondre, després, unes preguntes.

Les activitats del mes de juliol, dedicat a les exploradores dels pols, comencen demanant als alumnes d'Infantil que vegin el vídeo de 'Superlola' i s'aprenguin la cançó. 'Quan les nenes volen alt', de Raquel Díaz Reguera, és el conte propost per llegir a les classes dels boixos d'entre sis i nou anys, que després hauran d'analitzar els missatges que reben a casa i a la societat identificant-los amb alguns dels protagonistes del conte. La idea és treballar amb ells l'autoestima i aconseguir que es desfasin de les pedres que els pesen massa a les motxilles.

Els alumnes de darrer cicle de Primària són els escollits, per tenir una edat semblant, per centrar-se en la figura de Jade Hameister, que amb només 14 anys va arribar als pols. Hauran de localitzar els llocs on ha estat a un mapa, buscar petits vídeos a YouTube i, sobretot, aprofitar per parlar sobre les gestes i aventures que, si poguessin, els agradaria protagonitzar. Aquesta és una activitat, de fet, que recomanen fer a casa, de manera que la família conegui una mica millor els somnis dels seus preadolescents.

Conèixer la vida de les tres protagonistes del mes de juliol: Jade Hameister, Chus Lago i Caroline Mikkelsen. Aquesta és la missió dels alumnes de Secundària, mentre que als de Batxillerat i els adults els recomana veure els vídeos de Chus Lago i reflexionar sobre les diferències entre els lideratges masculins i femenins.