Síguenos en redes sociales:

Especial Premis Diario de Ibiza

Antonio Marí Marí

Una Eivissa que camina

La nostra illa és un territori fràgil on tothom s’apunta a explotar-la i molt pocs a defensar- la i cuidar-la. Som hereus de cultures, religions i tradicions diverses, fet que ha enriquit el nostre present i ens ha situat com una de les destinacions més singulars del món. La plurinacionalitat és un dels nostres principals actius fent que ningú sigui estranger a Eivissa. Ubicats en un lloc privilegiat, aquest paradís desperta l’interès de tothom i és per això que tots volen reivindicar la nostra illa com a patrimoni propi. Qui no té algun vincle amb aquest indret, no és al mapa.

Això representa una oportunitat de riquesa i progrés econòmic, però si no es gestiona bé, pot representar alhora una amenaça pel nostre model de societat. Madurar és decidir què volem ser quan siguem grans i, a dia d’avui, aquesta és encara una assignatura que tenim pendent. És imperatiu fer una reflexió assossegada, lluny d’estridències i interessos particulars que compti amb la opinió dels principals sectors de la societat. No podem planejar la nostra actuació a curt termini i anar improvisant sobre la marxa, sinó que hem d’aixecar la vista per definir un nou rumb que ens permeti llegar a les generacions del futur una illa més sostenible, cohesionada i habitable del que és ara. Ara som a temps de corregir els excessos i garantir un futur en el qual viure un estiu a Ibiza no sigui una aventura de risc.

Combinar aquesta permeabilitat de la que presumim amb la reivindicació de la nostra identitat i la nostra història no és una tasca senzilla. Per això ens hem d’assemblar més als nostres pares i els nostres avis. Aquí l’agricultura i la ramaderia juguen un paper fonamental, no només per diversificar la nostra economia i reduir la nostra dependència d’una indústria en concret, sinó pels seus efectes positius a nivell paisatgístic, ambiental i pel que fa a la lluita contra els incendis. Un camp abandonat és només el preludi de la mort de la nostra cultura. A l’escola i a casa, s’hauria de fer un esforç per ensenyar als infants la riquesa patrimonial que tenim a Ibiza perquè sentin el batec d’una cultura mil·lenària que es nega a desaparèixer.

En aquesta tasca, na Fanny Tur n’és tot un exemple. Aquesta miquelera que rep el premi Diario de Ibiza a la promoció cultural ha desenvolupat una feina de valor incalculable amb la conservació i la divulgació de les fetes historico-artístiques més rellevants de la nostra illa. Ens ha ajudat a entendre un poc més qui som, d’on venim i cap a on hem d’anar. Una societat sana és aquella que cuida del seu territori i la seva gent. Per això projectes com el Botànic Biotecnològic i l’Associació per la Inclusió Educativa i Social (Apies) són dos referents en la sensibilització i conscienciació de la riquesa dels nostre ecosistema i la lluita pels drets dels joves amb diversitat funcional, respectivament. Aquests merescuts premis Diario de Ibiza ens donen una esperança molt necessària en un moment de fragilitat.

Pulsa para ver más contenido para ti