El passat dijous 2 de març vaig tenir el plaer de participar, com a representant de l'Ajuntament d'Eivissa, en el congrés organitzat pel setmanari El Temps i la fundació Ignacio Villalonga en què ens vam reunir ciutadans de tot l'arc mediterrani sota el paraigua de l'Euram, l'euroregió que engloba territoris de la Unió Europea que limiten amb el nostre Mare Nostrum. La cita va comptar principalment amb la presència de representants polítics, sindicalistes, empresaris i intel·lectuals del País Valencià, Catalunya i les Illes, als quals hem de sumar els ponents convidats que van acudir des d'altres regions o països que pateixen, millor dit han patit perquè es va fer evident que els nostres problemes van deixar de ser-ho per a ells fa temps, problemàtiques equiparables a les que pateixen actualment els ciutadans del nostre territoris mediterranis. A més de per l'interès de les ponències en si mateixes he de dir que vaig gaudir moltíssim d'escoltar totes aquestes personalitats, si exceptuam evidentment els que van venir de fora, expressar-se en la nostra llengua sense cap excepció. Va ser una delícia escoltar totes les modalitats d'un dels elements que ens uneix, la nostra llengua catalana.

La jornada portava per títol 'L'hora de les decisions' i es va desenvolupar al Palau de Congressos de València durant més de 8 hores. Es van tractar molts temes, però sobretot van ser molt interessants les ponències en qüestions tan vitals per a les nostres illes com el dèficit en infraestructures que penalitzen la mobilitat entre les nostres zones i amb la resta d'Europa i el món, la necessitat imperiosa que es desenvolupi el corredor mediterrani i que els governs insulars puguin gestionar almenys en un 50% les infraestructures aeroportuàries per poder prevaler l'interès públic per sobre del rèdit econòmic.

Es va parlar també de la dimensió social d'unes regions que han patit una crisi que ha anat deixant persones pel camí, enriquint més els que ja tenien i creant la figura del treballador sense sostre. Molt il·lustradors van ser els exemples que ens van servir els països convidats al respecte del finançament de les seves respectives zones, era la una del migdia quan representants de Flandes, Suïssa, Alemanya, Escòcia o el Quebec ens van explicar com afrontaven ells les problemàtiques de què tractava el congrés, i va ser la primera vegada que va sorgir el concepte que per a mi va ser clau de la jornada: el federalisme fiscal.

La potestat de poder tenir molta més capacitat de gestió sobre molts dels impostos que cobra directament l'Estat central i que són la base del desajust, desequilibri fiscal històric que patim a la nostra zona mediterrània, en aportar moltíssim més del que rebem a les arques de l'Estat, el que ens impedeix tenir els serveis públics de qualitat que els nostres conciutadans mereixen, de manera que es dóna la paradoxa que regions de l'Estat espanyol que reben part de la nostra aportació al fons solidari entre regions tenguin millors serveis públics que nosaltres. El finançament municipal i dels territoris que formen l'Euroregió, va ser també un dels temás clau del dia, de la injustícia que ha creat una llei, la coneguda com a 'llei Montoro', que està penalitzant massa els que menys culpables hem estat del malbaratament que ha provocat la crisi dels últims anys. Penalitzant els que millor hem sabut gestionar, els que millor coneixem les necessitats de la gent perquè som la institució que més a prop està de la gent. Una legislació que està impedint que ajuntaments sanejats com el nostre no puguin cobrir les necessitats bàsiques de personal imprescindible per poder oferir els serveis o emprendre projectes que millorarien en molt la vida diària de tots els vilers.

Una jornada molt interessant i productiva, una jornada que em va permetre comprovar com compartim problemàtiques i com hem de compartir solucions. Una jornada de la qual vaig treure la conclusió que un nou model de finançament és imprescindible i que aquest ha de passar per adoptar sistemes que ens acostin a un federalismefiscal com el que tenen una gran majoria de països avançats.