Fa aproximadament dues setmanes, el ministre de Cultura va anunciar tota una sèrie d´inversions de l´Estat a diferents comunitats autònomes, per a la creació d´una xarxa de museus estatals. Aquesta declaració pública, realitzada en el marc de la darrera conferència sectorial, va provocar certa inquietud entre els col·lectius culturals i els ciutadans de les Pitiüses, pel fet que cap instal·lació d´Eivissa i de Formentera es trobàs entre les beneficiàries d´aquest projecte inversor. Un malestar que està tenint un efecte multiplicador i que, personalment, tenc un interès especial en aplacar per tranquil·litzar els ànims i per demostrar que aquesta sensació de decepció és injustificada.

No hi ha motiu per alarmar-se, perquè el Ministeri de Cultura manté els compromisos adquirits amb la conselleria que, en el cas de les Pitiüses, es concreten en la creació de la Biblioteca Pública d´Eivissa, en la construcció d´un nou edifici per emplaçar el Museu Arqueològic d´Eivissa i Formentera, en la finalització de les obres de reforma del Museu Monogràfic, en l´execució del muntatge de la seva exposició permanent i en la redacció del projecte de musealització de la necròpolis del Puig des Molins.

Totes aquestes actuacions, que es troben en diferents moments dels corresponents processos de desenvolupament (quantificació, informe sobre característiques del solar, redacció de projectes d´inici o de final d´obra, segons sigui el cas), avancen en paral·lel a altres programes d´ajudes estatals i mantenen en plena vigència la intenció del Ministeri, manifestada públicament, d´entrar a formar part del Consorci Patrimoni de la Humanitat.

Com es pot comprovar, la situació després de l´anunci d´inversions per part del ministre no ha canviat. Però som conscient que la qüestió de fons que ha provocat aquesta polèmica és saber per què la conselleria d´Educació i Cultura no ha presentat cap projecte de les Pitiüses, ni de la resta de les Balears, dins la futura xarxa de museus estatals? Per tota una sèrie de raons que tot seguit enumeraré.

En primer lloc, perquè les ajudes estatals a la nostra comunitat van canalitzades en una altra direcció. En segon, perquè la via per la qual s´ha optat no és la de l´estatalització de centres museístics autonòmics sinó el respecte per la tendència i el sentir de la nostra comunitat d´anar transferint les competències i la gestió culturals als consells insulars. En tercer, perquè un dels requisits prevists per poder optar a aquesta línia d´ajudes era posar a disposició del Govern central unes instal·lacions ja existents (i de titularitat autonòmica), amb un discurs museogràfic específic i temàticament representatiu d´abast nacional i amb projecció internacional. I, finalment, perquè els projectes escollits van concórrer la passada legislatura i, per tant, en aquests moments ja estaven compromesos.

Hagués estat una incongruència per la nostra part reclamar una inversió per a les Illes Balears en aquesta línia perquè, hores d´ara, la nostra Comunitat no disposa d´unes instal·lacions amb aquest perfil.

Això ens dur a plantejar una altra qüestió: ¿han perdut les Balears, en general, i les Pitiüses, en particular, una oportunitat única de rebre finançament estatal, en matèria cultural? No, en absolut. Tot al contrari. El Ministeri de Cultura preveu tres grans eixos d´inversions en matèria d´infraestructures culturals, per als pròxims quatre anys. El primer eix coincideix amb el projecte de xarxa de museus de l´Estat, esmentat anteriorment. El segon, fa referència a finançament de consorcis culturals. I, el tercer eix inversor, que és l´objecte d´aquest aclariment i pel qual opten les Balears, és el relatiu a la millora i a la modernització de les infraestructures i dels equipaments culturals de l´Estat, emplaçats al nostre territori i gestionats per les institucions autonòmiques.

L´objectiu és molt clar: corregir les múltiples deficiències que afecten, des de fa dècades, a aquests centres, i subsanar les mancances actuals abans de fer efectiu el traspàs de competències i de titularitat d´aquestes instal·lacions als consells insulars.

Els projectes que ha presentat la conselleria d´Educació i Cultura van en aquesta direcció i han trobat una resposta favorable per part del Ministeri.

En un exercici de responsabilitat, i en coherència amb l´aposta inicial de posar fi a la passivitat administrativa i a la perpetuació de les mancances que han provocat la decadència dels nostres equipaments culturals, la conselleria d´Educació i Cultura concentra els seus esforços en cercar el finançament necessari per dur a terme projectes factibles que puguin redundar, en un termini de temps raonable, en benefici de la societat balear.

Fer un plantejament en un altre sentit seria faltar a l´honestedat gestora i a la rigorositat que com a responsables polítics hem adquirit amb la cultura de la nostra terra.