Un homenatge al valor, coratge i treball de deu dones eivissenques que amb la seua vida, algunes de manera anònima, varen contribuir a canviar la societat, promovent la igualtat i el respecte cap a les dones.

La consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramon, ha presentat avui la nova mostra que acull Sa Nostra Sala i que suposa “un homenatge al valor, coratge i treball de deu dones eivissenques que amb la seua vida, algunes de manera anònima, varen contribuir a canviar la societat, promovent la igualtat i el respecte cap a les dones”. La mostra 10 dones de 10, comissariada per Lina Sansano, directora del Museu Etnogràfic de Can Ros, i Susana Cardona, conservadora, s’emmarca dins dels actes organitzats pel Consell Insular d’Eivissa per commemorar el 8 de març el Dia de la Dona Treballadora. La mostra s’inaugura el dimarts 7 de març a les 20 hores.

“El que volem és col·laborar en la mida del possible en fer més visible la valuosa aportació, sovint amagada de les dones treballadores, des de tots els camps socials” ha explicat Ramon, qui ha remarcat que s'ha volgut fer en clau local, retén homenatge a la trajectòria de 10 dones d'Eivissa. “Només se n'han escollit 10, però són tantes i tantes les que mereixen un reconeixement que aquesta mostra tindrà continuïtat en el temps i continuarem retent aquest important homenatge” ha declarat Lina Sansano.

A tal efecte 10 dones del món de la cultura s'han encarregat de documentar i de comissariar la semblança o biografia d’aquestes dones, algunes conegudes i amb projecció social, i altres desconegudes però que igualment amb la seua trajectòria vital ha sabut portar endavant tots aquells propòsits que es varen plantejar assolir.

Les dones escollides per enguany 2023, amb indicació del seu camp de treball i de la persona que n'ha realitzat la documentació, són les següents,:

- CARMEN TUR FERRER, mestra i activista social i cultural, realitzat per Susana Cardona.

- MARIA COSTA TORRES, anarcosindicalista i miliciana, realitzat per Francisca Riera.

- Mª LUISA CAVA DE LLANO Y CARRIÓ, jurista, advocada, política, defensora del poble, realitzat per Laura Ferrer.

- ODILA ANTONIO TORRES, brodadora, mestressa de casa i artesana tradicional, realitzat per Ana Ferrer.

- CATALINA BUFÍ JUAN, professora de música impulsora i directora del Conservatori, realitzat per Lina Sansano.

- ISABEL ECHARII MUÑAGORRI, escenògrafa i artista visual, realitzat per Catina Costa.

- JULIA CANO COBOS, professora gimnàstica i impulsora de l'educació esportiva, realitzat per Lola Tena.

- SANDY PLANT, ballarina, professora de ball, fundadora i directora d'Estudio Capricorn, realitzat per Marina Suñer.

- MARIA PLANELLS ROIG, pagesa, cuinera, cosidora..., realitzat per Belén Garijo.

- VICTÒRIA ESCANDELL TUR, carmelita missionera, realitzat per Neus Escandell

Es va voler escollir dones de professions i oficis diferents per poder veure de quina manera cada dona adaptava la seva professió o ofici a la seua vida personal i familiar, la sempre difícil conciliació familiar. Algunes profunditzaren i s'endinsaren en el seu ofici, altres per capacitat o per obligació aprengueren diferents oficis i en tots ells destacaren pel seu afany de perfeccionisme i excel·lència.

Són dones que nasqueren dins la primera meitat del segle XX, per tant educades culturalment segons les pautes d'aquells anys. Amb diferències evidents entre les nascudes dins les primeres dècades del segle XX i les nascudes els anys 40 i 50.