Més de 150 persones varen participar el passat dilluns del curs de 'Sofrit Pagès' organitzat pel departament de Medi Rural i Marí del Consell d'Eivissa amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Antoni i l'associació de veïns de Santa Agnès. Els cuiners José Miguel Bonet i Miquel Bonet del restaurant Es Ventall varen ser els encarregats de donar una lliçó pràctica sobre com elaborar aquest plat festiu per excel·lència de la pagesia a Eivissa, habitual per Nadal, al dinar de noces i a les festes patronals.

És, però, cada vegada més difícil veure'l en els menús de restaurants. I és que és un plat d'elaboració llarga i complicada tant en la preparació com en l'obtenció dels ingredients autèntics.

Per mantenir una part important del nostre patrimoni gastronòmic és fonamental difondre el seu coneixement a les noves generacions especialment als cuiners en formació, els cuiners del futur.

El sofrit pagès és un plat festiu i òbviament conté el més preuat per a la gent del camp: un plat de carn (quan era un producte escàs), d'anyell i de pollastre, juntament amb els embotits de més renom i saborosos: sobrassada i botifarró. I com acompanyant de luxe la patata vermella d'Eivissa que absorbeix els sabors de tots els ingredients i es converteix en un transmissor d'aromes. Precisament l'elevat contingut en midó de la varietat tradicional eivissenca i de la Desirée (la substituta comercial original) permeten una òptima aptitud per al fregit, consistència i una gran capacitat d'absorció d'aromes. I si pot ser de patata de calibre més petit, el tradicional patató, millor.