Fa més d'una dècada que viatges pel món, per què has decidit crear ara una associació?

En realitat, vaig decidir que voldria aprofitar els meus viatges per ajudar als demés fa tot just una dècada. Sé que pot semblar típic, però és així. Quan viatj, sempre intent capbussar-me en la cultura del país que visito. Evit els llocs turístics i mir d'aprendre i entendre què fa que les persones siguin com són en cada indret. Només així he descobert com viuen i què necessiten realment les persones que he conegut. És molt fàcil ajudar, però és molt difícil fer-ho bé.

Què vols dir?

Vull dir que, a vegades, ens pensam que portant roba, menjar, o altres coses, estam ajudant. I sí, és cert, així ajudam, però el més important no és donar roba, és aconseguir que, el dia de demà, aquelles persones puguin aconseguir el que vulguin o necessitin sense la nostra ajuda.

I si fa una dècada que volies crear l'associació, per què has esperat fins ara?

Perquè en aquell moment, era molt jove, no sabia ni per on començar, ningú m'hagués escoltat seriosament i creia que necessitava seguir viatjant, i seguir coneixent nous indrets per aprendre, guanyar experiència i saber per on començar...

I dels 5 continents que has visitat, has triat Àfrica...

Sí, i dels 64 països on he estat, he començat per Guinea-Bisáu i, el més curiós de tot, és que ha estat per casualitat...

Explica't...

[Riu] Un dia, la meua germana, em va dir que havia conegut, a través de Facebook, un home que havia habilitat, a través de la seua associació, una casa abandonada per fer-la servir com escola a Safim, una petita aldea de Guinea-Bisáu. El projecte d'aquest senyor acabava de començar i clar, necessitava finançament per poder continuar, així que vaig pensar que havia arribat el moment de crear The World Hopper Association.

Però, no era una mica arriscat començar a col·laborar amb un desconegut?

Sí, molt...

I què vas fer?

El que faig sempre, pujar a un avió i anar, personalment, a conèixer el senyor i el seu projecte!

I com va anar?

Va ser increïble... Encara ara m'emocion quan ho coment. Vaig explicar, a través de les meues xarxes i la meua web (theworldhopper.com) el que estava a punt de fer. Volia aconseguir omplir dues capses de més de 30 kilos de material escolar per portar-lo, personalment, fins a Safim.

I ho vas aconseguir?

I tant! Sempre he tengut clar que vivim en una illa solidària, però mai m'hagués imaginat que, en tan poc temps, aconseguiria recollir tant de material.

Com va ser l'arribada a l'aldea?

De conte de fades. Quan vaig arribar, els boixos em van rebre cantant i cridant el meu nom, no m'ho podia creure. El viatge va ser força complicat, vaig viatjar sol, amb les dues capses i, per arribar a Guinea-Bisáu, cal creuar Gambia i Senegal. Vaig arribar rebentat, però quan vaig veure aquell espectacle se'm va passar tot. Va ser increïble.

Què van fer els boixos quan van veure el que hi havia a les capses?

Al·lucinar! Les seues cares eren una passada. No et pots imaginar com els sorprenen coses tan simples com els llapis, els retoladors o les llibretes...

L'objectiu de The World Hopper Association és dotar de material aquesta escola?

No! L'objectiu és construir una escola nova i erradicar l'absentisme a les aules tant dels boixos com dels mestres. Construir una escola és tot un repte però erradicar l'absentis-me serà la base per poder seguir creixent.

Els boixos falten a classe?

Clar... ara mateix no hi ha res que motivi els infants i els professors a anar a una escola on no hi ha electricitat, on hi ha molt poc material i on només hi ha un parell d'aules...

Has calculat la inversió que necessites per construir el centre?

Sí, he calculat que, per acabar de construir l'escola necessitam, aproximadament, uns 20.000 euros. Amb aquests diners sabem que podrem comprar un terreny, aixecar un centre i dotar les aules del material necessari per poder impartir classes de qualitat.

I després?

Després arribarà la segona fase del projecte, que es basarà en aconseguir, a través de donacions de particulars i d'empreses mitjanes i grans, els diners que necessitarem per poder pagar els sous i el manteniment de l'escola.

Els treballadors seran locals o voluntaris?

Seran locals pel motiu que hem comentat abans. L'objectiu és aconseguir que les persones que ajudam, deixin de necessitar la nostre ajuda. És per això que volem i necessitam que les persones que es guanyin la vida a Safim siguin de Safim.

Tu que viatges tant, coneixies Guinea-Bisáu abans d'anar-hi amb les dues capses?

[Riu] No! Era un viatge que tenia pendent. Una vegada vaig sobrevolar la zona i em vaig enamorar del paisatge que vaig veure per la finestra, sabia que un dia hi aniria, però no sabia ni quan ni com.

I quan hi vas anar?

Al setembre, amb dues capses que van tornar buides de material i plenes d'experiències.