Vestida d'home. Fent-se passar per un home. Treballant com un home. Així va donar la volta al món, al segle XVIII, la francesa Jeanne Baret. Ella va ser la primera dona en aconseguir aquesta fita, motiu pel que és una de les protagonistes del mes d'agost del calendari 'Temps de dones, dones en el temps', editat per l'Organització de Dones de la Confederació Intersindical del sindicat STES.

Baret va néixer l'any 1740 a un petit poble de la Borgonya francesa, on passà els seus primers anys de vida a la granja del seu pare, explica el dossier que acompanya el calendari. Amb 22 anys, quan ell va morir, Jeanne es va convertir en institutriu del fill de Philibert Commerson, que havia envildat. Aquest, aviat va quedar seduït per la intel·ligència de Jeanne, a qui va donar classes de botànica i a qui confià la preparació dels seus herbaris.

L'any 1764, Commerson va ser nomenat botànic de Lluís XVI, motiu pel que va haver de fer un viatge a terres australs, acompanyant l'oficial de marina i explorador Louis-Antoine de Bougainville. Una norma de 1689 impedia les dones embarcar a les naus de la Marine Royal, així que Jeanne Baret es va disfressar d'home per participar a l'expedició de l'Etoile com a ajudant de Commerson.

«La vida a bord no era senzilla per a ningú, i menys per a Jeanne, que no només vestia com un home sinò que treballava com ells per tal d'evitar sospistes. Tres mesos després de la seua partida, l'expedició va arribar a Montevideo, les illes Malvines i la Patagònia, on, a la fi, Jeanne Baret i Philibert Commerson, varen poder exercir la botànica», explica el dossier.

El 13 de març de 1773, Commerson va morir a l'illa Maurice i Jeanne es va veure forçada a casar-se amb un militar francès per poder tornar al seu país. Així, tres anys després, el 1776, la científica arribà a París amb més de 30 caixes segellades que contenien al voltant de 5.000 espècies de plantes recol·lectades durant els seus viatges al voltant del món. Un total de 3.000 d'elles eren noves. Aquestes col·leccions es varen unir a les del Musée d'Histoire Naturelle, on era possible consultar els manuscrits de Commerson.

Jeanne Baret va morir el 5 d'agost de 1807, a l'edat de 67 anys. En aquell moment, la seua feina al costat de Commerson havia estat reconeguda pel propi rei, que li va concedir una pensió de 200 lliures. Com a reconeixement a la feina d'aquesta botànica, i per ser la primera dona en donar la volta al món, el biòleg Eric Tepe i el seu equip varen batejar amb el seu nom a una flor, la Solanum baretiae.