Els alumnes, professors, pares i mares del col·legi públic de Sant Mateu s'han proposat un objectiu: acabar amb la perillositat que suposa el tram de la carretera PM-804-1 que transcorre tot just per davant l'escola i per la qual els cotxes circulen a una velocitat molt més elevada de la que ningú ho hauria de fer al voltant de qualsevol escola.

Fruit d'aquests esforços, i en un dels tallers en els que participa tota l'escola (la característica de ser un centre unitari possibilita que hi hagi projectes en què participen alumnes de diferents edats) va sorgir una idea que va agradar molt a tota la comunitat educativa: fer uns ninots, inspirats en els propis alumnes, que semblassin estar a punt de creuar.

«Al començament ens plantejàvem fer alguna cosa ceràmica, un cartell que indicàs que hi ha una escola a prop i que s'ha de moderar la velocitat», explica la directora del centre, Esther Serra, qui afegeix que fruit d'aquesta idea embrionària va sorgir una de molt millor: fer aquests ninots. «De seguida vàrem trobar el suport de set o vuit pares que ens van voler ajudar», diu Serra abans d'explicar com els alumnes es van dedicar a pintar i donar forma als ninots, mentre que els pares es van encarregar d'allò que necessitava maquinària específica (com retallar el ninot), i de penjar-los a totes dos bandes de la carretera. La mesura va ser molt benvinguda per tothom, de fet «només l'Ajuntament va demanar que s'instal·lassin les figures a una distància mínima de mig metre de la carretera, cosa que vàrem fer», sentència la directora.

El dia 28 de desembre, però, el projecte va patir un dur cop: algun vàndal va desfer els ninots, deixant-ne només alguna de les parts que estaven enganxades als elements propers a la carretera que les mantenien en peu. «Ens va agafar en període de vacances, i un cop tornàrem a escola tots ens preguntàrem que qui podia haver estat», reflexiona la directora, qui assegura que «si algú estava en contra d'aquests ninots o li molestaven només ens ho havia de dir i haguéssim actuat en conseqüència», asseguren des de la direcció del centre. De fet, mantenen que, lluny d'haver rebut crítiques, havien estat molts els residents del poble i usuaris de la carretera que els havien felicitat per la feina.

El primer dia de classe després de les vacances de Nadal, a l'escola no se'n parlava d'una altra cosa: «Qui haurà estat? I ara, què farem?». «Doncs no aturar en un projecte que creim molt necessari», explica la directora. «Ahir mateix [la setmana passada] estàvem a l'escola i vàrem sentir una frenada molt forta d'un cotxe, cada cop que es sent tems el pitjor», assegura la directora qui, encara que reconeix que no hi ha ensurts cada dia, «són més sovint del que voldríem», afegeix.

Per tot això, ja fa temps que els pares i la comunitat educativa no amaguen la seua por a que hi puguin haver accidents, encara que ha estat aquest curs escolar quan la pròpia escola ha començat a fer accions activament, com aquests ninots, que, per sort, han anat acompanyades de mesures impulsades des de l'Ajuntament de Sant Antoni de Portmany. «Enguany no podem dir que no ens hagin fet cas i que no semblin estar per feina», afirma la directora abans de lamentar que «de vegades els temps de l'Administració no són massa ràpids», motiu pel qual han volgut impulsar mesures a més curt termini.

Mesures municipals

Des que han estat conscients d'aquesta problemàtica, l'Ajuntament ha impulsat, segons l'escola, algunes mesures destinades a millorar la seguretat vial del centre. La més vistosa ha estat el desplaçament del pas de vianants, de manera que estigui a un lloc molt més visible des de la cruïlla per la qual, de vegades, surten cotxes. Això fa que els vianants siguin més visibles, i redueix el risc d'atropellament. A més, l'Ajuntament s'ha compromès a fer canvis a l'aparcament de l'escola de manera que quedi tancat i millor condicionat per a la gent que ha de creuar.

Justament aquest projecte de posar una tanca a l'aparcament del col·legi es pot convertir en la continuació dels ninots per reduir la velocitat creats per l'escola. Segons explica la directora, la idea és ara esperar a que el Consistori delimiti el perímetre de l'aparcament i, un cop s'hagi fet, pintar els ninots a aquesta paret, de manera que faci un efecte similar als dels ninots en veure com uns suposats boixos i boixes, que realment seran pintats, es dirigeixen cap al pas de vianants per tal de creuar.

A més, a més, per a l'escola hi ha una altra acció que ha posat en marxa l'Ajuntament i que pot ajudar a corregir aquesta situació que els fa viure amb por: la presència de més policia local a la zona, sobretot a l'entrada i la sortida de classe.

En definitiva, els pares, mares, alumnes, mestres i l'equip directiu de Sant Mateu seguiran treballant amb iniciatives imaginatives perquè anar a l'escola no sigui un perill. Això sí, el que demanen és que, amb ninots o sense ells, tot aquell qui passi amb el seu cotxe per davant de l'escola, redueixi la velocitat i respecti les limitacions.