Cada setmana des de fa més de quatre anys, la Karen Killeen es lleva ben aviat per continuar amb el projecte que va arrancar amb una única voluntat: ajudar als més desfavorits.

La Karen ha dedicat gairebé la seua vida sencera a ajudar als que més ho necessiten. Se sent immensament agraïda i afortunada d'haver tengut la sort de néixer en un indret on mai li ha faltat de res i és per aquest motiu que des de ben petita s'ha sentit en deute amb totes aquelles persones que no han tengut la seua mateixa sort. «No puc deixar d'ajudar. Soc una persona molt empàtica i veient tot el que està passant arreu del món em sento incapaç de quedar-me a casa amb els braços creuats», explica amb veu tremolosa.

Killeen va arribar a Eivissa l´any 82 després d'haver estat treballant com a professora d'idiomes i animadora d'hotels per llocs com Irlanda o el Carib on igual que aquí, a Eivissa, compaginava la seua vida professional amb la seua manera d´entendre la vida.

Una onada solidària

Una onada solidària

L'any 2015 la Karen va aconseguir que tot un seguit de persones residents a l'illa li donessin roba de sogona mà per vendre-la a tots els mercats d'Eivissa amb la voluntat de recaptar fons per a diferents iniciatives solidaries avocades a col·laborar en l'ajut als refugiats que arriben a les costes d'Europa dia sí i dia també. «Va ser una etapa preciosa, no t'ho pots ni imaginar. Vaig descobrir gent meravellosa. Portava el cotxe ple de roba cada dia i a totes hores», explica.

Un bon dia, en un d'aquests mercats va coinicidir amb una gran amiga, la Ruth Cotiana, una professora de ioga amb qui compartia l'afició d'aquest esport i la debilitat de la solidaritat. Van estar buscant la manera de col·laborar juntes per la mateixa causa i pel camí es van topar amb l'ONG Ibiza Conciencia, que està composada per varies branques entre les quals es troba la iniciativa anomenada Ibiza Refugiados.

Aquesta branca de l'ONG es dedica a fer arribar donacions a varies entitats i associacions que treballen pel rescat i el benestar de totes aquelles persones que arriben en condicions deplorables al vell continent.

Sos Yoga Ibiza

Sos Yoga Ibiza

Després de rumiar-ho i barrejar varies possibilitats ho van tenir clar. Van crear el projecte que les mou i les motiva cada dia. El projecte pel qual es lleven cada dia esbossant un somriure d'orella a orella. El projecte Sos Yoga Ibiza.

La iniciativa, a priori, és molt senzilla. Només té un objectiu: recaptar diners a través del ioga per fer-los arribar a persones refugiades. «La meua intenció inicial era recaptar fons per Pro Activa Open Arms però ràpidament ens vam adonar que hi ha altres organismes que estan fent una feina interessantíssima per tot Europa i és per això que ajudem a varies iniciatives», comenta Killeen.

Actualment Sos Yoga Ibiza compta amb un equip de més de 50 professors involucrats de forma activa en la causa de l'associació. «No tenc paraules per descriure el que estam fent. Hi ha professors que estan a Eivissa de forma temporal durant els mesos d'estiu i ens escriuen perquè volen col·laborar amb nosaltres. És una passada», explica.

Les activitats

Les activitats

Cada setmana l'entitat organitza un total de cinc sessions repartides per diversos punts de l'illa. «Tot va començar a Platja d'en Bossa però actualment ens hem expandit per tota l'illa. Estam a Santa Eulària, a Sant Rafel i a Platja d'en Bossa», explica orgullosa la Karen.

Les sessions sempre comencen a les nou del matí, excepte els dimecres a Platja d'en Bossa, que comencen a les vuit. Les donacions per cada sessió són totalment volntàries i els professors van rotant, de manera que cada sessió i cada estil de ioga varia depenent del dia de la setmana i de l´indret on cada persona decideixi participar.

A més, són els mateixos professors els que solen triar a quina organització voldran que es donin els fons recaptats en la seua sessió. «Trobam que és just que sigui així, ells ens regalen el seu temps, la seua professionalitat i el seu compromís», explica Killeen.

En els més de quatre anys que porten treballant només han hagut de suspendre un parell o tres de sessions i sempre per condicions climatològiques. «Per nosaltres el més bàsic és el compromís de l'equip. A vegades hem fet sessions amb dues persones i d'altres n'hem fet amb més de 40. El més important és poder fer-les, que ningú del nostre equip falli i, de moment, ho estam aconseguint».

Fins a dia d'avui han recaptat més de 6.000 euros que han estat ingressats de forma directe als números de compte que totes les entitats amb les que col·laboren tenen publicat a les seues pàgines web.

A Facebook, Sos Yoga Ibiza ja compta amb gairebé 1.000 seguidors i és a través d'aquest canal des d'on informen a tota la comunitat de les properes activitats i sessions que portaran a terme.

Les dues fundadores d'aquesta iniciativa no van triar el ioga perquè sí. Van triar aquesta disciplina per la capacitat d'atracció que té entre els jóvens d´Eivissa. A les sessions setmanals hi participen usuaris de totes les edats amb una mateixa intenció: practicar una activitat que tot i servir per pensar i escoltar-se a un mateix acaba sent utilitzada per ajudar i escoltar de forma absolutament altruista a totes aquelles persones que per diversos motius, no han tengut la mateixa sort que nosaltres. De moment, l'onada solidària se segueix extenent sense intenció d'aturar-se.