Opinión | Per començar

Viure en mode TikTok

Quants amics o familiars us han dit que cada vegada senten més que tenen el cap fregit i que els costa concentrar-se per llegir o mirar sèries i pel·lícules? Allò de: «Quan arrib a casa després d’un dia de feina, no tenc forces per pensar en res, vull deixar la ment en blanc». Molts li lleven (o llevam/hem llevat) importància, responent que la frivolitat, l’absurd i la ironia han de tenir cabuda en la nostra vida. Que no passa res per estar dos hores consumint vídeos absurds de menys d’un minut de durada abans d’anar a dormir, i que, en tot cas, la culpa no és nostra sinó de l’estrès i les angoixes del dia a dia, que ens deixen KO i sense ganes de ser culturetes al final del dia.

No tot és alta cultura, si és que això existeix, i no sempre hem d’estar fent coses productives i útils, però d’altra banda moltes veus alerten que estam perdent la nostra capacitat de concentració.

Fa poc l’artista catalana Berta Prieto (dramaturga, guionista, directora i actriu) deia en una entrevista pel programa ‘La Turra’ que s’han popularitzat certs discursos que, d’alguna manera, justifiquen i promouen el que podríem anomenar viure en mode TikTok. Ella posava dos exemples en aquest sentit: pots estar una hora mirant TikTok i et pots enganxar a la teleporqueria sense culpa. I seguidament posava en dubte aquest plantejament: «No pot ser que defensem totes aquestes maneres d’apagar-nos, anul·lar-nos i no pensar». Fins i tot hi ha l’opció de mirar sèries (si els capítols duren menys de mitja hora, millor) accelerant una mica la velocitat, com si aquella peça no hagués estat concebuda amb uns ritmes determinats per algun motiu. O hi ha qui per mirar el seu programa preferit se’l posa de fons a l’ordinador mentre cuina, escura o endreça una mica el menjador.

Això em passa a mi amb ‘La Turra’. Perquè aquesta bogeria del constant estímul de vegades també es tracta de fer moltes coses alhora perquè fer-ne només una pot semblar avorrit (com si avorrir-se no fos divertidíssim) o una pèrdua de temps. Propòsit d’any nou: consumir menys continguts per consumir-ne millor.

Suscríbete para seguir leyendo

Tracking Pixel Contents