Opinión | Tribuna
Mercat pagès, tresors culinaris
Fa molts anys, quan explicava a la gent de fora de l’illa que a Eivissa hi havia un mercat on els pagesos venien les seves pròpies collites, la gent quedava estranyada. Se sorprenien que allí es poguessin comprar pebrassos de temporada sense haver-los d’anar a buscar, figues dolcíssimes sense haver d’atracar-te a la figuera, llorer amb branqueta inclosa i molts més productes, duts directament del camp per les mateixes pageses i pagesos.
Així s’han alimentat milers de generacions eivissenques i així de bé ens ha anat, amb menjar que no venia empaquetat sinó directament de l’arbre o de la terra i de l’esforç d’aquelles persones que ens el portaven a Vila o al centre dels pobles.
No puc endevinar quant de temps fa que existeix aquesta manera de comprar i vendre. En canvi, sí que es poden comptar els anys que el Mercat Pagès de la ciutat d’Eivissa necessita unes condicions adequades al segon mil·lenni que ara vivim.
Les coses han canviat.
Fora de la nostra illa he visitat i he comprat en mercats de la terra. Els ajuntaments o els governs corresponents els han dotat de locals ja més semblants a botigues. Tenen aigua, per fer netes les verdures i el local. Hi ha llum amb la qual poden usar calculadores elèctriques, cobrar als clients amb targeta de crèdit i fer net en condicions. No són quiosquets petits de fusta on et congeles a l’hivern, et torres a l’estiu i cada dia se n’han d’emportar els aliments per tornar-los el dia següent. No.
Les persones que hi treballen coneixen i expliquen als clients alguns perquès interessants, diferències entre les fruites d’aquí i d’allà, descobreixen menjars oblidats i fins i tot aconsellen ingredients per millorar les receptes. Com diu la propaganda a les guies turístiques, “s’hi poden trobar flors, herbes aromàtiques, fruites de temporada, vertaders tresors culinaris”.
Sense voler prescindir d’altres mercats, supermercats o botigues d’alimentació, també indispensables, crec que ja li toca al Mercat pagès d’Eivissa tenir un lloc adequat, amb les condicions necessàries que requereix la venda actual, actualitzat a les necessitats modernes, on client i botiguer s’hi sentin a gust, i sobretot, digne.
Les seues necessitats s’han de cobrir. Ens hem de plantejar la seva existència com una riquesa cultural i biològica per a la nostra illa.
Necessitam un lloc on trobar els productes eivissencs. Volem un mercat pagès en condicions. La nostra salut el necessita i el nostre equilibri mental també.
Suscríbete para seguir leyendo
- Esto es lo que le ocurre al bebé de Anabel Pantoja, ingresado de urgencia en la UCI
- Oportunidad en Ibiza: piso con vistas a los 'espectaculares atardeceres' de Sant Antoni
- Estos son los tres pisos a precio de ganga que se venden en Ibiza: ojo, tienen una peculiaridad
- Estas son las dos razones principales por las que los guardias civiles no quieren trabajar en Ibiza
- Un descuido al aparcar el coche en Sant Antoni le delata: estaba cometiendo un delito aún mayor
- Un hotel de lujo de Ibiza entre los más solicitados por los turistas
- Hay guardias civiles viviendo en furgonetas o caravanas en Ibiza
- Sin UCI pediátrica en Ibiza: «Enzo estuvo a punto de morir»