No fa ni tres setmanes que la violència masclista va sacsejar de nou Balears i va sumar una víctima més a la negra llista de dones assassinades per homes; una dramàtica llista que malauradament creix cada dia en un degoteig constant. Remedios Cortés, una jove de 32 anys i mare de quatre fills, va ser assassinada a Mallorca en mans de la seva parella. Un assassinat més i un drama humà més que deixa una nova família destrossada més.

Remedios Cortés és una de les 41 dones víctimes mortals d'enguany en aquest país per aquesta xacra, i la 1.074 des de 2003, que es comptabilitzen xifres oficials. Són uns números contundents i vergonyosos, que continuen creixent, que ens indignen i que ens han de seguir remenant per dins per continuar en aquesta lluita contra la violència masclista.

Les xifres són eloqüents, com es detalla en el darrer informe 'Macroencuesta de violència contra la dona' elaborat en la passada legislatura socialista. El 34,2% de les dones han sofert violència per part de les seves parelles o exparelles; el 47,2% no han denunciat ni han utilitzat els serveis públics d'ajuda; el 40,4% de les dones ha sofert assetjament sexual al llarg de la seva vida, i entre elles, una dada que es presenta com a molt preocupant, el 60,5% de les dones entre 16 i 24 anys. Sí, les xifres augmenten entre les dones joves. Per desgràcia, aquestes xifres que a vegades poden semblar fredes quan les llegim o escrivim, ens ofereixen una realitat que té cara i ulls i que deixa moltes vides i moltes famílies trencades pel camí.

Enguany es compleixen 21 anys de la designació del Dia Internacional contra la Violència contra les dones per Nacions Unides. Des del Partit Socialista es continuen treballant i desenvolupant les polítiques de prevenció emmarcades dins del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, que enguany compleix el seu tercer aniversari. Cal recordar que aquest pacte, impulsat pel Partit Socialista i demanat pel moviment feminista, va suposar un abans i un després en l'abordatge institucional de la violència de gènere.

Es tracta d'un pacte que compta amb el consens de tots els grups i que, per tant, ha d'unir tota la societat en aquest empeny. Combatre la violència contra les dones s'ha de fer al llarg de tots els estaments de la societat, ha de ser un treball global. Per exemple, gràcies a aquest Pacte d'Estat s'han pogut finançar a Balears 62 projectes centrats en la prevenció, intervenció i restitució del projecte de vida de les dones i es treballa amb els col·lectius feministes i en diferents àmbits i sectors de la societat per combatre aquesta xacra.

A Formentera, juntament amb l'esforç d'Espai Dones, l'IBDona i diferents àrees del Consell es treballa en aquesta mateixa direcció i cada vegada en més àmbits. Així, enguany, s'han organitzat les primeres jornades de prevenció de la violència de gènere a l'esport, un exemple que ens mostra que s'ha d'actuar en tots els aspectes de la societat. Conscienciar, prevenir, educar, formar, assistir, donar suport, denunciar... són verbs que impliquen acció i compromís, i és precisament això el que hem d'oferir des de les administracions i els partits polítics. No cal l'interès partidista en el drama que suposa aquesta violència. Un drama humà que per damunt de les xifres que ofereix, deixa famílies destrossades, com la de Remedios Cortés.