Els sectors públics i privats de la destinació turística Eivissa han realitzat en els últims anys un enorme esforç inversor cap a un model de qualitat i sostenible de la nostra indústria, amb millores en infraestructures, inversions hoteleres i recerca de nous mercats que aportin un turisme de qualitat els mesos de fora de temporada alta. Un model que redundi en una millor qualitat de vida del conjunt de la ciutadania, amb contractes laborals més llargs i major activitat per a les nostres empreses.

El Consell Insular d'Eivissa, com a màxima institució de govern de l'illa, ha de seguir liderant el canvi de model turístic en favor de la qualitat i de la sostenibilitat, així com donar suport al sector privat en el seu esforç inversor de cara al futur. Eivissa compta amb una oferta hotelera i de serveis de màxima qualitat, que hem de mirar de tenir activa el màxim de mesos de l'any, i és responsabilitat del Consell Insular ajudar a fer-ho possible.

En la legislatura 2015-2019 es va treballar conjuntament amb el sector privat en la promoció d'aquestos productes que ens han d'aportar turistes tots els mesos de l'any, com és l'oferta gastronòmica, que ja despunta en l'àmbit nacional i internacional, amb reconeixements com la primera estrella Michelin per al Restaurant Es Tragón de Sant Antoni, a qui aprofit per felicitar; la més que destacada oferta del calendari esportiu, amb esdeveniments com el Campionat d'Europa Multiesport i la candidatura al Mundial, que finalment hem aconseguit, i uns atractius naturals, culturals i patrimonials tan destacats com els béns Patrimoni Mundial, que acaben de celebrar el 20è aniversari per a orgull del conjunt de la ciutadania d'Eivissa.

Com vaig fer durant el mandat anterior com a president, en l'actual, com a portaveu del PSOE, seguiré defensant el desenvolupament de la indústria turística de la nostra illa i el paper que ha de jugar el Consell Insular. En aquest sentit, un dels sectors que consider clau per seguir avançant en un model de futur per a la nostra illa és el de fires, congressos i viatges d'empreses, l'anomenat sector MICE. En l'anterior legislatura vàrem aconseguir atraure a Eivissa dos esdeveniments fora de temporada molt importants, com varen ser les presentacions de les marques automobilístiques Audi i Mercedes-Benz, que varen suposar un important impacte econòmic, estirant la temporada pels dos extrems i generant activitat en hotels, restaurants, comerç, transport i altres sectors econòmics de l'illa.

Però a pesar que Eivissa compta amb importants condicions que són necessàries per atraure turisme MICE, com és tenir una marca turística líder, una planta hotelera de màxima qualitat, una gran oferta complementària, grans atractius paisatgístics i culturals, climatologia benigna la major part de la temporada mitjana i mesos d'hivern, encara tenim mancances que hem d'ajudar a resoldre.

Una de les més importants és el dèficit en infraestructures per acollir grans esdeveniments. No hi ha cap auditori en tota l'illa que permeti acollir grans presentacions, a pesar que fa anys que es proposen inversions com la segona fase del Palau de Congressos de Santa Eulària, que continua sense definició, ni projecte ni pressupost per part de l'ajuntament, titular de la infraestructura.

Per contra, el Consell Insular disposa d'una gran infraestructura que pot ser objecte d'ampliació i millora, com és el Recinte de Fires i Congressos. Amb una ubicació excel·lent, ben comunicat amb tots els municipis de l'illa, amb l'aeroport, amb facilitat d'aparcament i a molt poca distància d'importants zones hoteleres com són el centre de la ciutat d'Eivissa i el conjunt Patrimoni de la Humanitat, on aviat serà realitat el Parador de Turisme, ses Figueretes, la platja d'en Bossa i Talamanca.

És així com va néixer la proposta de posar en marxa el projecte Recinte Firal II. En 2018, com a president i responsable de Turisme, vaig encarregar l'elaboració d'un avantprojecte d'ampliació del recinte, que va donar com a resultat una proposta molt interessant: construcció d'un nou edifici a l'espai que actualment ocupa la carpa per crear nous espais i un nou hall de recepció amb vistes a Dalt Vila, entorn Patrimoni Mundial. L'edifici comptaria amb una nova sala-auditori amb aforament per a 850 persones (amb possibilitat d'arribar a les 1.000 places d'aforament), i opció de compartimentar-se en dos sales per a 500 i 300 persones, així com nova zona d'aparcament i reubicació de la carpa en un altre espai.

Es tracta d'un projecte que podria optar a finançament del Govern de les Illes Balears a través de l'Impost del Turisme Sostenible i que suposaria una quantitat econòmica molt inferior al d'altres projectes similars que altres vegades s'han plantejat a la nostra illa.

Lamentablement, en l'últim Ple del Consell Insular el nou executiu de PP i Cs va votar en contra de la proposta del PSOE de desenvolupar aquest projecte d'ampliació del Recinte Firal que li vàrem deixar. No obstant això, des del PSOE seguirem insistint en aquesta i en altres propostes d'inversió en favor la nostra indústria turística, perquè creim que són positives per a Eivissa. Només esper que el Consell Insular no abandoni tota la feina que es va fer en la passada legislatura en favor d'un turisme de qualitat i sostenible, amb inversions tan importants com l'Escola d'Hostaleria del campus de sa Coma.

Estarem molt atents al que facin, i al que deixin de fer. Perquè si aquest nou Consell Insular aposta únicament per la promoció del turisme de festa per allargar la temporada, com recentment va dir el nou director de turisme, ens estarem tornant a equivocar.