Enguany es compleixen 15 anys de l'aprovació de la Llei de Mesures integrals Contra la Violència de Gènere, de mans del Govern presidit en aquell moment per José Luis Rodríguez Zapatero. Aquella aprovació, que va comptar amb el suport unànime dels diputats del Congrés, va suposar un impuls institucional molt important en la lluita contra la violència masclista present en la nostra societat. Amb aquell document s'establia el dret de les dones maltractades a disposar d'una protecció integral, s'augmentaven les penes als agressors i es posava èmfasi en diferents mesures socials, educatives, penals i laborals. Posteriorment, aquest marc legal es va anar ampliant i reforçant amb diferents mesures de protecció fins arribar al Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, aprovat en 2017. Des d'aquell pacte estatal, s'han posat en marxa nombroses mesures contra la violència de gènere i s'han redoblat recursos a les Illes Balears per combatre aquesta xacra a tots els nivells.

Aquesta unitat institucional, que mai és suficient quan parlem de violència masclista, es veu en l'actualitat amenaçada per posicionaments radicals, que fins i tot han obtingut representació parlamentària, i que tracten de retallar uns drets i unes llibertats d'un problema endèmic i estructural que continua deixant moltes dones assassinades al final de l'any en aquest país. Davant aquests postulats radicals no cal cedir ni un mil·límetre i només cal una resposta social i política contundent. En aquest procés continuem amb molts fronts oberts com la prostitució, els ventres de lloguer o la publicitat sexista, fets que evidencien que queda molt camí per recórrer.

En aquest sentit, Formentera aposta per desplegar polítiques igualitàries i per executar mesures que protegeixin les dones maltractades i els seus fills. Tenim el convenciment que la conscienciació social és clau per aconseguir aquest objectiu i posarem tota la nostra dedicació i tot el nostre esforç per aconseguir-lo.

Necessitem una societat disposada a avançar cap a un espai lliure de violència contra les dones. No hem de retrocedir, com amenacen algunes formacions polítiques, sinó seguir fent passos cap endavant i lluitar per una societat justa, igualitària i que posi setge als maltractadors. A la violència de gènere no cal negar-la, cal combatre-la.