Des del darrer trimestre del 2017 a les nostres illes ha tingut lloc un viu debat sobre les necessitats dels infants de 0 a 3 anys i les possibilitats del govern per poder donar una resposta que prioritzi l'interès superior del menor i la necessària equitat.

En la primera etapa la reflexió i el debat van haver de ser a través dels mitjans i no va ser fins al mes de febrer de 2018, passat un quadrimestre, no vam poder seure a una taula amb els responsables del Govern.

En aquest temps els mitjans van anar recollint raonaments. Uns defensant que la realitat era la que era i que la única solució que es podia aplicar eren inspeccions.

Uns altres defensant que atès que la realitat era la que era calien solucions. A moltes altres comunitats autònomes havien trobat estratègies i mesures molt més protectores pels infants petits i que a les nostres illes volíem els nostres infantons tan protegits com a Andalusia, Comunitat Valenciana, Galicia, Navarra, País Basc, Madrid,...

D'aquesta primera fase valorem com molt positiu dues coses: (1) que tant els col·lectius professionals de l'àmbit públic i de l'àmbit privat com les famílies de les 4 illes van confluir en una mateixa mirada i una sola veu: «urgeix l'equitat dels infants 0-3» (2). La possibilitat que va tenir la ciutadania per formar-se opinió com també ho van fer els membres de tots els partits perquè va ser un debat llarg i sovint ben argumentat.

Va iniciar-se una segona etapa el febrer del 2018 quan va intervenir el Parlament que de forma unànime va aturar els tràmits en marxa i acordar crear una Comissió Tècnica 0-3 que fes una diagnosi de la realitat i fes una proposta per a totes les administracions. El darrer dia de maig es posà en funcionament.

La Comissió Tècnica 0-3 va fer una fotografia detallada de la realitat de l'atenció als infants 0-3 a les nostres illes i elaborà un ampli catàleg de criteris tant de planificació com normatius que fou aprovat per unanimitat. Quan fou presentat al Parlament, a les d'administracions, als col·lectius professionals, de famílies i al conjunt de ciutadania tingué sobretot reconeixements que l'avalaren. A la fi teníem una cartografia àmpliament consensuada per a les polítiques educatives de 0 a 3 anys.

Mentre el Parlament va anar posicionant-se primer de forma majoritària i finalment unànime. En aquesta 3a. etapa, de maig 2018 a desembre de 2018, el Parlament acordà l'aplicació immediata de mesures d'equitat bàsiques: (A) l'ampliació dels Equips d'Atenció Primerenca per atendre més i millor als infants amb dificultats personals, (B) per garantir l'accés als ajuts individuals de menjador i (C) a ajuts per a l'escolarització dels infants de famílies més vulnerables, (D) impuls per a la creació de places públiques i (E) per la reconversió de guarderies en escoletes autoritzades. (F) També va estar atent a ajustar, de forma unànime, el redactat referit a l'atenció primerenca en la Llei d'infància a les sensibilitats generades en tot aquest debat.

Ara hem entrat de ple en una 4a. etapa en la qual el Govern va aplicant les mesures acordades: modificacions legals, anunci de convocatòries d'ajuts individuals de menjador, anunci d'ajuts per a l'escolarització per a escoletes públiques, convocatòria de Convenis de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i centres d'educació infantil privats,...

No tot està fet però tots esteim en marxa. El que va iniciar-se com un debat a vegades bel·ligerant per totes les parts va aterrant en una realitat molt més protectora per als infants de 0-3 i, el que és important, acordada de forma unànime.

Aquesta vegada tots els programes electorals posen la mirada en el 0-3 i prioritzen l'interès del menor. Aquesta vegada l'equitat presideix tots els compromisos electorals.

Aquesta vegada estam més tranquils: confiem en què no hi ha lletra petita darrera les promeses.

Hauria pogut ser més fàcil però ara tots estem d'acord en el punt d'arribada. Tots hem après molt.

Beneïda democràcia.

(*) Signen també Cati Ribas per Assemblea 0-3 Mallorca, Isabel Reyes per Assemblea 0-3 Eivissa i Formentera, Cati Cebrian per Federació Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Balears i Pau Ramis per Federació Escoles Inf. Illes Balears PIME Balears