Coincidiran amb mi en que demagògia és la pràctica política que apel·la als sentiments i les emocions de la població per guanyar-se el seu suport amb una retòrica de promeses exagerades i de vegades programes impracticables. És demagog el polític que incentiva les passions, els desitjos o les pors de la gent per aconseguir el favor popular, sense importar-li si el discurs s'ajusta a la realitat o no. Molta demagògia s'ha fet aquestes últimes setmanes referent al nou Servei d'Acollida Municipal projectat, i ja en procés, per l'Ajuntament d'Eivissa. Una vegada més, crec que és de justícia contraposar arguments al discurs buit, mal informat i tendenciós d'alguns candidats, i explicar, ajustant-nos a la realitat i amb arguments contrastats, què es farà, com es farà i perquè es farà el nou Servei d'Acollida Municipal al carrer Vicent Serra.

És moment d'explicar i dir veritats de com serà el servei que es presti i a quina mena de persones anirà dirigit. Sense ambages ni manipulacions. Sense més interès que explicar la realitat a la ciutadania eivissenca, començant pels veïns d'Eixample Nou, però no només per a ells. Sense més intenció que la de tractar de posar punt i final a una polèmica que ha estat artificialment inflada per interessos espuris de certs representants irresponsables, convençuts que creant alarma social, o creant confusió intencionadament, aconseguirien un rèdit electoral que d'una altra manera no tindrien. Amb l'agreujant, no menor, que volen segrestar uns serveis essencials per a persones que no poden defensar-se, uns serveis essencials que de forma negligent varen obviar quan varen governar i no varen fer res per millorar-los.

El Servei d'Acollida que se situarà al carrer Vicent Serra d'Eivissa tindrà una capacitat, quan el projecte estigui acabat, de 32 places, que sumades als quatre pisos que hem habilitat, i que ja tenim operatius, donaran un total de 42 places d'allotjament per a un perfil d'alta exigència a Eivissa ciutat. Una quantitat de places que trobem que s'acosta a les necessitats del municipi. Els i les que s'allotjaran en aquest servei són persones que per raons circumstancials i de manera temporal no tenen on viure. Persones sense consum actiu d'alcohol ni de cap altra droga. Persones que per accedir al servei accepten un estricte pla de treball i que, amb el suport dels professionals que hi treballen, faran l'esforç per sortir el més aviat possible de la seva situació. Persones que, en alguns casos, ja tenen treball, i en uns altres ja són jubilades. Persones que no es diferencien de vostè o de jo en res més que en el fet que un mal moment en les seves vides els ha portat a una situació en la qual qualsevol de naltros podria acabar. És un risc real i en tenim exemples de sobres a la vora.

El Servei d'Acollida Municipal del carrer Vicent Serra no serà un alberg de transeünts. Al Servei d'Acollida Municipal del carrer Vicent Serra no es podrà anar a trucar el timbre de matinada per demanar habitació ni haurà cua al carrer per entrar-hi. Al Servei d'Acollida Municipal del carrer Vicent Serra només es podrà accedir per derivació dels Serveis Socials Municipals i després d'haver acordat aquest pla de treball. En el Servei d'Acollida Municipal del carrer Vicent Serra se donaran serveis per a la gent que hi estarà allotjada. El Servei d'Acollida Municipal del carrer Vicent Serra tindrà més organització i regulació que qualsevol escala de vesins, amb horaris d'entrada i sortida, i obertura i tancament de portes.

I, tal com l'hem dissenyat, serà un equipament que beneficiarà al municipi i a la ciutadania en el seu conjunt, fent de la nostra ciutat una ciutat millor i més justa. Però més enllà de tot això, el Servei d'Acollida Municipal del carrer Vicent Serra potser algun dia l'haurem de fer servir vostè o jo, o un germà o un amic.

Qualsevol de naltros pot tenir la mala sort de viure circumstàncies que ens portin a perdre la nostra llar, la nostra comoditat, tots hi som molt a prop en aquests temps. I segur que agrairem un ajut, una xarxa, com la del Servei d'Acollida Municipal. Segur que ningú de vostès coneix a cap infant que quan li preguntes què vol ser de major digui que vol ser una persona sense sostre, jo tampoc.