Fa un dies, al Club Diario de Ibiza, es va fer la presentació d´un magnífic llibre: ´Eivissa i Formentera. Sargantanes i illes´. En aquell acte, l´autora del llibre va augurar un mal pronòstic per a les sargantanes, un dels tresors del patrimoni natural de les Pitiüses.

La principal raó d´aquest mal esdevenir són les serps que, d´uns anys ençà, concretament des del 2003, han sét introduïdes a les nostres illes amb les oliveres que s´han importat des de la península per al mercat de la jardineria, i sembla que també juntament amb altres materials importats. La introducció d´espècies invasores a un territori insular és una de les amenaces més grans que pot patir la biodiversitat, especialment si parlam d´illes petites o illots.

Aquests territoris són fràgils, amb un equilibri ecològic fàcil de trencar, sobretot per la intervenció humana. Hem de tenir ben present que la nostra biodiversitat és fruit d´una llarga evolució; desenes de milers d´anys han hagut de passar per configurar el nostre territori tal i com el coneixem i les espècies que l´habiten, però basten pocs anys per malmenar-lo i que mai més torni a ser el que era.

Així que estam davant d´un problema greu que, si no rep una resposta adequada i ferma, pot acabar amb un dels nostres emblemes vius, la imatge del qual tant ens agrada vendre al turistes. Les diferents administracions públiques tenen la responsabilitat de gestionar correctament el nostre patrimoni natural.

Això implica promoure la investigació i el coneixement, la divulgació i la conservació d´aquest patrimoni. La societat civil, les persones, les entitats, i també les empreses, també en som corresponsables de la conservació del nostre medi ja que, de manera directa o indirecta, tots en depenem.

Si això és així, si amb això tots estam d´acord, jo me deman què han fet fins ara les administracions per afrontar aquesta amenaça? Què han fet els ajuntaments ? Què ha fet el Consell d´Eivissa? Què ha fet la conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears ? Què han fet les autoritats responsables del control dels ports? I què han fet les empreses que han portat les oliveres amb les colobres?

Sembla que poca cosa i el poc que s´ha fet, no sembla que hagi sét gaire efectiu. S´ha suspès l´entrada d´oliveres a Eivissa? Es controlen les mercaderies susceptibles de portar espècies al·lòctones als ports de l´illa?

Es duu un registre de les empreses importadores? S´han fet estudis per determinar el tamany i la ubicació de les poblacions actuals de serpents a les illes Pitiüses? Es coneix l´abast de l´impacte de la depredació que les colobres fan sobre les poblacions de sargantanes?

S´ha posat en marxa algun pla rigorós, constant i amb seguiment, per eradicar les serps que ara es troben en el medi natural pitiús? S´han fet campanyes de conscienciació sobre el risc que suposa la introducció d´espècies forànies al medi natural? S´han previst partides pressupostàries suficients?

Crec que poques mesures de les esmentades s´han duit endavant. Com a ciutadà preocupat pel nostre entorn deman i exigesc als nous responsables polítics que actuïn de manera coordinada per afrontar aquest nou repte ambiental.

M´agradaria també que, la societat en general, fos conscient de la greu situació ambiental que pateixen les Pitiüses: manca d´aigua, incendis forestals, gestió deficient dels residus sòlids urbans i de les aigües residuals, banalització i devaluació progressiva del paisatge, i tants d´altres.

Són problemes que no s´arreglen fàcilment ni en un termini curt de temps, però que si no s´afronten des d´ara mateix i amb una decidida i clara voluntat política i amb el suport de la societat no se superaran.

Només així, podrem garantir que les sargantanes i la resta de fauna i flora autòctona, els paisatges, els recursos hídrics i les altres meravelles naturals de les Pitiüses es conservin per a les generacions que han de venir.