Companyia: Iguana Teatre

Dramatúrgia: Pere Fullana, Carme Planells i Aina Salom

Direcció: Pere Fullana

Intèrprets: Marina Nicolau, Salvador Oliva i Irene Soler

Durada: 70 minuts

Fils de vida s’articula a partir dels viatges emocionals pels records familiars de tres personatges marcats per l’estigma xueta. La pervivència de l’exclusió dels conversos a Mallorca és única en tota la història del judaisme i n’ha marcat, a vegades subtilment i d’altres de forma dolorosament explícita, el comportament social. El doctor Josep Pomar deia en una de les entrevistes prèvies a aquest muntatge que durant els segles XIX i XX no hi havia cap llei que exclogués els xuetes, però que l’exclusió, afavorida a partir dels anys trenta per l’antisemitisme franquista, va ser ben present a Mallorca fins ben avançat el segle XX. «Totes les famílies persegueixen la felicitat, però noltros l’hem haguda de cercar entre els cruis i les encletxes del menyspreu», ens va dir un testimoni. «Ser xueta era una lluita constant, encara que a vegades era tan subtil que ni te’n temies», deia un altre.

La nostra proposta recopila vivències actuals i documentades per a construir tres relats familiars entre la realitat i la ficció, en un espai escènic on la vida i la mort comparteixen el present. És un muntatge sense condescendència, només faltaria, que no pretén res més que aportar una visió teatral a l’extensa bibliografia que hi ha sobre el tema. El teatre té el poder de recuperar les ànimes perdudes i de tornar la veu als morts. Potser aquesta sigui una de les claus per a poder construir el present amb honestedat i justícia.

Fils de vida forma part d’un projecte temàtic que hem anomenat «Trilogia de l’exclusió» que va començar amb Mar de fons i Llum trencada i que vol tenir continuïtat en L’estigma, una segona incursió en la memòria i el present xueta, i en La invisibilitat, un futur treball sobre els exclosos del sistema capitalista.