CICLE DE CONFERÈNCIES “ENXARXADES” AL MUSEU MARÍTIM DE MALLORCA

El cicle de conferències «Enxarxades» forma part del programa d’activitats culturals dissenyat amb motiu de l’exposició fotogràfica «Els pescadors», una mostra temporal que tindrà lloc a Can Balaguer durant els mesos d’abril, maig i juny.

«Enxarxades» esdevé un punt de trobada entre diferents dones connectades a través de la mar i de la terra. El cicle reuneix un conjunt de recerques emergents que aporten una mirada crítica en clau de gènere al voltant de les narratives oficials construïdes sobre el món marítim. Es tracta, per una banda, de posar en valor el paper dels col·lectius femenins vinculats a la cultura pesquera tradicional i actual. Per altra banda, volem connectar aquesta perspectiva de gènere amb les problemàtiques actuals derivades de la sostenibilitat del sector pesquer. En definitiva, a través d’aquesta jornada de divulgació cercam reobrir sensibilitats i traçar conjuntament noves mirades alternatives al voltant de la mar.

El cicle s’estructura en tres conferències, que tindran lloc el divendres 27 de maig al Museu Marítim de Mallorca - Centre Cultural Ses Voltes.

PROGRAMA

10 h. Presentació (Albert Forés i Ariana Domínguez)

10.15-11 h. Aïda Sánchez (Universitat Rovira i Virgili)

“Històries de vida: una aproximació als papers de la dona vora la mar”

Al llarg de la història diferents col·lectius han tingut prefixats uns treballs per a cada gènere totalment diferenciats segons les seves tasques. Així, ens centram en el treball femení, molt més complex que una activitat remunerada per a una tasca específica. En aquest context ens centram en les dones que han dedicat la seva vida a les tasques de la mar. Un treball centenari i tradicional que ha passat de generació en generació, sempre per via materna, molt lligat a una identitat i uns costums en perill.

11.15-12 h. Ariana Domínguez (Universitat de les Illes Balears)

“Les dones a les comunitats pesqueres: entre la realitat i l’imaginari”

En aquesta ponència s’abordarà des d’una mirada crítica i reflexiva el conjunt d’imaginaris construïts al voltant de les dones vinculades a l’univers maritimopesquer. A través de la cultura popular, les arts visuals (pintura i fotografia) i escultòriques, així com del patrimoni marítim local, es farà visible tot el conjunt d’estratègies d’invisibilització que s’han desenvolupat i que han ocultat el paper actiu de la dona a les comunitats pesqueres. També s’hi tractarà fins a quin punt aquests imaginaris assimilats al llarg del temps es contraposen a la realitat analitzada a les comunitats pesqueres de Mallorca. D’aquesta manera, volem posar en relleu l’existència d’una marcada dicotomia entre el que fan les dones al món de la mar i com aquestes són percebudes pel conjunt de la societat.

15 minuts de descans

12.15-13 h. Catalina Gayà (Universitat Autònoma de Barcelona)

“La comunicació participativa, estratègia de canvi en el marc dels ODS”

En un context de crisi de relat i de demanda social de participació, la comunicació participativa fa possible la vinculació entre relats i memòries col·lectives. En el marc de l’Agenda 2030, es demostra una proposta teoricometodològica eficaç per a la transformació dels relats patriarcals de les institucions culturals amb vocació social.

13-13.30 h. Discussió i torn de preguntes: “Dibuixant els nous reptes des de la recerca”

Currículums

a. Aïda Sánchez Martínez (Valls 1994). Graduada en Història a la Universitat Rovira i Virgili i docent de secundària. Com a treball de final de grau, ha realitzat la biografia de l’aviadora republicana Dolors Vives Rodon. Actualment, és doctoranda sobre les relacions de les dones dins la comunitat pesquera, un treball que combina la història de les dones i l’antropologia a la URV. Forma part del Consell de Dones i de la Comissió de Patrimoni de l’Ajuntament de Valls, i de la Vocalia de Dones del Barri Antic de Valls, on es desenvolupen activitats i accions de difusió sobre història de dones en l’àmbit local, i on han creat i realitzat diverses rutes amb perspectiva de gènere. Ha estat col·laboradora mensual a Canal Reus amb la secció «Dones silenciades» al programa Va com Va. A més, participa en diferents projectes, jornades, cicles, estudis, publicacions i exposicions sobre la història de les dones.

b. Catalina Gayà Morlà. Doctora en Comunicació i professora lectora Serra Hunter del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura (UAB). Investigadora de Xahrazad. Grup de Pensament i Acció Narrativa en Cultura i Comunicació de la UAB. És professora de Polítiques Culturals en Temps de Capitalisme Global en el màster del Departament, i d’Escriptura Periodística, en el Grau. Fins a 2020, va ser consultora de la UOC en el màster Noves Narratives, i professora de Mirada i Mètode en el màster Periodisme Literari, de la UAB. Ha dirigit l’Estudi sobre les percepcions entorn de les violacions masclistes i la igualtat entre els joves de 14 a 18 anys per a l’Institut Balear de la Dona; “Dona’m la Mar”, projecte del Museu Marítim de Barcelona sobre com incorporar les dones en els seus discursos, i “La remor de la memòria”, projecte participatiu comunitari del Museu Marítim de Mallorca. Compta amb més de 20 anys d’experiència com a periodista en diferents països, com Mèxic, on va treballar per a la revista Cambio, dirigida per Gabriel García Márquez. “Veu, viu i conta-ho” –un ensenyament i un regal del premi Nobel– ha marcat tota la seva carrera com a periodista i investigadora de discursos no hegemònics. És autora, entre altres, d’El mar es tu espejo (2017, Llibres del K.O.) i d’Ulisses era una dona. Un relat no oficial de la mar (MMB-Diputació de Barcelona 2021).

c. Ariana Domínguez García (Palma 1992). Graduada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona 2016) i màster en Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió de la Universitat de les Illes Balears (2020). Ha estat treballant per al Museu Marítim de Mallorca desenvolupant una recerca al voltant de la col·lecció del museu i estant a càrrec d’algunes estratègies de divulgació del patrimoni marítim per mitjà de la memòria oral. A més, ha estat recentment a càrrec d’un projecte de recerca, finançat per l’Institut d’Estudis Baleàrics, centrat en el paper de la dona a les comunitats pesqueres contemporànies de Mallorca. Actualment està realitzant el seu doctorat en el programa de doctorat en Història, Història de l’Art i Geografia de la Universitat de les Illes Balears. La seva tesi doctoral aborda la importància i l’agència de les dones entre les comunitats pesqueres locals i la forma en què el patrimoni marítim silenciós aborda els rols de gènere. Les principals línies de recerca són: estudis de gènere, antropologia marítima, història oral, antropologia visual i divulgació del patrimoni marítim.